GASZTRO/

2021. December

 

Lassan nemcsak díszbe, de földöntúli süti-illatfelhőbe is öltöztetjük az otthonainkat. A klasszikusok mellett azonban ideje kicsit felfrissíteni az ünnepi desszertpalettát. Hogy lenyűgöző vendégváró karácsonyi csodákat alkothassunk, felkerestük a Helló Édes Desszertműhely és Pékség megálmodóját, a szemtelenül tehetséges, innovatív és fiatal cukrászt, Sümegi Vivient, hogy ossza meg velünk néhány szupertitkos receptjét. Így születtek a francia stílusjegyekre alapuló intenzív vonásokkal és letisztult íz világra építkező karácsonyi desszertajánlónk főszereplői.

 

Mandulás kókusztorta

 

5 G 1

 

Hozzávalók:

A piskótához: 145 gramm vaj, 110 gramm tojásfehérje, 1 tojás, 210 gramm porcukor, 180 gramm tej, 210 gramm liszt, 20 gramm kókuszreszelék, 1 csomag sütőpor

A krémhez: 250 gramm fehércsoki, 125 gramm tejszín, 30 gramm kókusz, 250 gramm mascarpone, pirított mandula, 50 gramm porcukor, 250 gramm mascarpone, 125 gramm habtejszín

 

Elkészítés:

A piskótalapokhoz elsőként kihabosítjuk a vajat és a porcukrot. Aztán hozzáadjuk a tej felét, a tojásfehérjét, a tojást, majd tovább habosítjuk. Ez után mehet bele a liszt, a kókusz, a sütőpor és a maradék tej. Kisebb tortaformába simítjuk és 180 °C fokon, kb. 25 percig sütjük. Ha kihűlt, 4 lapra választjuk. Jöhet a krém, amelyhez a forró tejszínt ráöntjük a csokira, ezáltal megolvasztjuk azt. Simára keverjük, majd ezt a csokis-tejszínes egyveleget két órát pihentetjük a hűtőben.Ezt követően Mascarponeval felverjük és hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Végül betöltjük a lapokat, amit újra hűtőbe pihentetünk. Ha már stabil a tortánk, kikeverjünk a porcukrot, a mascarponéval és a felvert habtejszínnel. Amivel a tortát körbekenjük, úgy hogy az oldalán rusztikus maradjon. Tetszés szerint, rozmaringgal, habcsókkal, mandulapehellyel és csipkebogyóval díszítjük.

 

.....

 

Tiramisu tortácska

 

5 G 2

Hozzávalók:

A piskótához: 100 gramm tojás, 100 gramm porcukor, 100 gramm liszt, 100 gramm vaj

A krémhez: 250 gramm mascarpone, 150 gramm porcukor, 130 gramm tej, 2 tojássárgája, fél citrom reszelt héja , 4,5 lap zselatin, 250 gramm tejszín, 2 adag espresso lefőzve
A díszítésehez: 20 gramm tejszín, 1 csomag vaníliás cukor,
Holland kakaópor ízlés szerint

 

Elkészítés:

A tésztához minden hozzávalót kikeverünk és egy egyszerű kakaós piskóta lapot sütünk. A krémhez a tej, tojás, porcukor szintén kikevert elegyét felmelegítjük, hozzáadjuk a zselatint, a reszelt citromhéjat, majd hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, hozzáadjuk a mascarponet, és a felvert tejszínt. A piskótát felszeleteljük és eszpresszóba áztatjuk. Az áztatott piskóta darabokat a forma aljára nyomkodjuk, és erre kanalazzuk a krémet. Egy éjszakát a fagyasztóban pihentetjük, másnap óvatosan kivesszük a tortaformából, majd vaníliás tejszínhabbal díszítjük és meghintjük kakakóporral.

 

Tipp:
A formához szükségünk lesz egy henger alakú minitorta gyűrűre!

 

.....

 

Sacher mousse desszert

 

5 G 3

 

Hozzávalók:

A krémhez: 200 gramm étcsoki, 2 tojás sárgája, 130 gramm tej, 200 gramm tejszín, 200 gramm sárgabarack püré, 4 gramm pektin, 15 gramm porcukor

A piskótához: 100 gramm cukor, 100 gramm vaj, 100 gramm tojás, 70 gramm liszt, 30 gramm kakaópor

 

Elkészítés:

A sárgabarackot összefőzzük a cukorral és a pektinnel, majd kisebb jégkocka formába töltjük és kifagyasztjuk. Ez után egy egyszerű csokikrémet készítünk. A tejet, tojást összemelegítjük és az olvasztott csokira öntjük és hagyjuk hűlni. A piskóta összetevőiből a szokott módon egy egyszerű tésztát készítünk. Mikor a csokis krém kihűlt, belekeverjük a felvert tejszínt. Formába töltjük felét, közepébe kerül a kifagyasztott sárgabarack, majd a kiszaggatott piskóta, mely végül majd a talpa lesz a desszertünknek. Egy éjszakára fagyasztóba tesszük. Másnap kivesszük a formából, olvasztott csokiba „öltöztetjük”, hűtjük és díszítjük.

 

Tipp:
A formához válasszunk szilikonos mousse sütőformát!

 

.....

 

Meggy-belga csoki tarte

 

5 G 4

 

Hozzávalók:

A tésztához: 250 gramm liszt, 150 gramm hideg vaj, 1 tojás, 100 gramm porcukor, 50 gramm mandulaliszt

A krémhez: 200 gramm meggy, egy csipet kardamon és fahéj, 25 gramm cukor, 4 gramm pektin, 200 gramm étcsoki, 200 gramm tejszín, 20 gramm puha vaj

 

Elkészítés:

A tészta összetevőit összegyúrjuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ezt követően tarte formákba nyomkodjuk és 12 percig, 180 °C fokon sütjük. Amíg a tészta hül, nekilátunk a töltetnek. A meggyet összefőzzük a fűszerekkel, a cukorral és a pektinnel, és a már kihűlt tart kosarakba töltjük, ezt követően hagyjuk dermedni. Ez alatt felolvasztjuk a csokit, úgy, hogy felforrósítjuk a tejszínt, majd hozzáöntjük, végül kikeverjük és, hogy kellőképpen selymes legyen, hozzá adjuk a vajat. Mikor sima a krém ráöntjük a meggyre. Végül újra hűtőben pihentetjük és díszítjük. Helyezhetünk a tetejére habcsókokat, bogyós vagy liofizált gyümölcsöket.

 

 


Aki nem elég tettre kész, esetleg időhiányban szenved, akár készen is az asztalra teheti ezen süti csodákat.
A fotókon látható sütemények megrendelhetők a Helló Édes Desszertműhely és Pékség üzletétől!

 

 

Fotó: Bán Orsolya

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat

             

 

 

_

 

Aktuális lapszámunk