logo

ETALON/ UTAZÁS
2017. 8. szám december-január

 

Monoton sífelvonók, skilleket nem igénylő sípályák és pályaszállások. A síszezonban számtalan szinte egy sémára hajazó ajánlat közül szemezgethetünk, éppen ezért mi most ezekből kitekintve, a síélmény egy magasabb minőségét mutatjuk meg.

 

s

 

Egy kicsit távolabb ugyan a határtól, ám szép számmal találunk már olyan prémium szolgáltatásokat magukba foglaló ajánlatokat, amelyek elképesztő magaslatokba röpítenek bennünket és egészen új értelmezésbe helyezik a síelés fogalmát. Képzeljük csak el, amint a földig futó, hatalmas ablakokon keresztül monumentális kilátás tárul elénk a vad természetre, miközben pattog a tűz, a faburkolatok és a gránitpadló játéka pedig a végtelenségig fokozzák a nagyvonalú enteriőr hangulatát, miközben éppen azon gondolkozunk, hogy a SPA komplexumban, a privát jógaórán, vagy a szabadtéri pezsgőfürdőben vezessük-e le a síelés fáradalmait. Egy exkluzív téli élmény Európa legprominensebb sípályáján? Valóban mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkban, de garantáltan életre szóló élményben és egyedülállóan magasztos töltődésben lehet részünk.

 

s0


Franciaország

Franciaország nemcsak kulturális kínálata, történelmi emlékei, tengerpartjai és lenyűgöző tájai miatt vonzó a turisták számára, de változatos sípályáiért is rajonganak az ide látogatók.
Courchevel már hosszú ideje az exkluzív síutak netovábbja. Érdekesség, hogy a régió négy, egymástól eltérő arculatú faluból áll, amelyek a tengerszint feletti magasságuk alapján kapták a nevüket: 1300, 1550, 1650, 1850. Az utóbbi falucska Jardin Alpin nevű szeglete a legelőkelőbb, itt vannak a „legcoolabb” szállodák és chalet-k (alpesi faházak). A Les Suites de la Potiniere-ben 15 lakosztály található, amelyek 55 és 90 négyzetméter közöttiek, illetve van egy 450 négyzetméteres teljesen felszerelt luxus penthouse apartman is. A szálloda természetesen külön spa-részleggel rendelkezik, ahol uszoda, szaunák, gőzfürdők és masszázsszobák találhatók, mind-mind a luxus jegyében. A vendégek ellátásáról külön séf gondoskodik és a lakosztályokhoz privát komornyik is igényelhető. Mindegyik lakosztályban egyedi dizájnú kandalló található és természetesen a lakosztályok high-tech felszereltségére sem lehet panasz. Ráadásul a sípályák szomszédságában akár a magánrepülők is leszállhatnak. A régióban minden elképzelhető téli sportot űzhet, aki ide látogat, így ha nem feltétlenül síelni akarnánk, sem kell elhanyagolnunk a francia hegyoldalakat.


Olaszország

Ausztria helyett egyre többen választják síelésük színhelyeként Olaszországot, hiszen a mediterrán vidék télen a síelőknek is kedvez. Az olasz-elit kedvenc helye Cortinad’Ampezzo, amely azért is érdekes, mert itt rendezték meg az 1956-os téli olimpiát, ráadásul több világhírű filmet is forgattak a városkában. A feledhetetlen gasztronómiai élmények mellett különleges szépségű természeti környezet és persze minden igényt kielégítő sípályák várják a Cortinad’Ampezzo-ba látogató hó-szerelmeseket. Még ma is kipróbálható az olimpiai jégcsarnok és a bobpálya, de élhetünk a sífutás, az erdei síelés lehetőségével is, van mód éjszakai és helikopteres síelésre, és persze a snowboardot sem kell a csomagtartóban hagynunk. Sella Ronda nem hatalmas területével, illetve a sípályái számával akar kitűnni a többi közül. Vonzereje abban rejlik, hogy itt található az egész világon egyedülálló „körsí” lehetőség, melyen 4-5 óra alatt lehet körbe érni.


Svájc

Akik síeltek már Svájcban, bizonyára nem felejtik el az Alpok hegyvonulatai között felcsillanó mézeskalács házakat és a köztük húzódó sípályákat. Svájc egyik igazán különleges üdülőhelye azonban nem ilyen. Az ország délkeleti részén húzódó Graubündenkantonaban, St. Moritz a luxus egyik szimbólumává vált: fényűző szórakozóhelyek, üzletek, éttermek, gyógyvíz és rengeteg napsütés teszi vonzóvá a vidéket a leghíresebbek számára is. A három hegycsúcsról induló sípályák mellett az adrenalin függők a hírhedt Cresta szánkópályán kockáztathatják életüket, de megcsodálhatjuk az alpesi tó jegén rendezett Cricket on Ice –t, vagy a White Turf lóversenyt, sőt a skijöringet is kipróbálhatjuk. A wellness szerelmesei megmártózhatnak Európa legmagasabban fekvő jakuzzijában. A patinás luxus síterep már több mint 150 éve fogadja az oda látogatókat, rendszeresen visszajáró vendégei közé tartozott a múltban Marlene Dietrich és Liz Taylor, sőt a filmvásznon is visszaköszönt, mégpedig a James Bond – Goldfinger című klasszikusban. Andermatt nevű városka is felírta magát Európa luxus térképére, ugyanis nyitottak egy ötcsillagos kastélyszállót, ahol az exkluzívan kialakított 105 szobán, valamint a szivar- és borszobán kívül egy sajtszoba is található. Természetesen a legfinomabb, válogatott svájci sajtkínálattal. A melegséget a mindenütt jelenlévő szőrmés kiegészítők, plüss kárpitok és szőnyegek, az uralkodó barna és a bézs szín, a természet közeliséget biztosító nyersfa szerkezetek, kandallók biztosítják. Külön szolgáltatás, hogy a síelésben megfáradt vendégeket limuzinokkal szedik össze a sípályáról. A sífelszerelés kezelésére külön komornyik áll rendelkezésre, aki felfrissíti az eszközöket, felmelegíti a síbakancsokat.

 

s1

 

s2

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat