logo

ETALON/ UTAZÁS
2017. 3. szám május

 

 

Történelem, fehér homok, idegen kultúra… Minden utazás más emberré tesz. Néha talán ráeszmélünk, hogy alig láttunk valamit a világból. Hátizsákkal egy sátorba, vagy Chardonnay –val a kezünkbe, a világ legmagasabb üvegpalotájába? Kinek mi a feltöltődés, azt döntse el maga és persze a pénztárcája. A következő oldalakon az utazási trendeket térképeztük fel. A kalauzunk Kónya Tímea utazásszervező a zalaegerszegi Neckermann partner iroda vezetője.

 

u1

 

Mennyire befolyásolja az utazási kedvet a migráció?
A menekültválság hatására több, korábban nagyon népszerű európai desztináció is veszített vonzerejéből. Addig, amíg korábban akár egyénileg is szívesen elutaztak a turisták Franciaországba, Törökországba és Görögországba, az elmúlt egy évben csökkent az oda tervezett egyéni utak száma. Leszbosz szigetén például a szállásfoglalások 90%-kal csökkentek, de Macedónia, vagy Ausztria sem vonja ki magát ennek a kedvezőtlen turisztikai következményei alól. Noha úgy tűnik, a repülős utak közül továbbra is kedvelt, a Fekte-tenger partján fekvő, európai sláger-desztináció, Bulgária. A turizmus tekintetében azonban a migráció hatására mindenképpen egyfajta átrendeződés figyelhető meg.

 

Milyen új tendencia figyelhető meg a turizmus terén?

Az egyéni utak tekintetében még mindig az olasz, spanyol és horvátországi utak a legnépszerűbbek, hiszen nincsenek túl messze, de egészen új úti célok is a fókuszpontba kerültek. Az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek a csoportos hajóutak, ahol stílusosan, luxuskörülmények között, a tengeren ringatózva látogathatjuk végig a szebbnél szebb mediterrán és egzotikus útvonalakat. A hajóutak csoportjait az utazási irodánk kollegája is elkíséri, aki által lehetőség van kirándulásokra menni, így a turisták nem csak a hajótársaság angol nyelvű sétáin tudnak részt venni. A hajóutak dobogós helyén a Földközi tenger, A Karib-térség és Észak-Európa áll. Ez utóbbi esetében nem a melegbe utaznak a turistacsoportok, hanem felfedezik Skandinávia legszebb tájait, Helsinkit, Finnországot, vagy Norvégiát. De épp úgy népszerű a Perzsa-öböl is, a Polinéz szigetvilág az Emirátusok, olyan izgalmakat kínál, mint a sivatagi szafari, vízi vidámpark, Abu Dabi lenyűgöző üvegpalotái, Dubai fehér homokos tengerpartja. De Dubai úti célja ma egyébként is az utazási toplista élén szerepel.

 

u2

 

Egyszóval bátran megyünk messzebbre is?

Az úti célokat az is befolyásolja, milyen ügyintéséi bonyodalmakkal kell számolnia a turistáknak. Mióta nincs vízum nagyon sok magyar utazik Dubaiba. Akár online maguk is megvehetik a fapados repülőjegyeiket és viszonylag rövid az utazási időintervallum is, hiszen mindössze 5 óra alatt oda lehet érni, ugyanakkor rengeteg a látnivaló és ez egy fontos tényező. De az egyszerűsített vízumeljárás kapcsán ugyan úgy elmondható az USA-ról is, az egyre nagyobb népszerűség. Amióta elegendő csupán egy ESTA beutazási engedélyt igényelniük a turistáknak és lényegesen egyszerűsödött az ügyintézést, már bonyodalmak nélkül szervezhető az utazás.

 

Hogy igazodnak a fapados járatok az új úti célok felfedezéséhez?

Az is nagyon fontos, hogy a fapadosok merre nyitnak járatokat, Zalából sokan elindulnak Bécsbe, mert onnan rengeteg járat indul, és nincs messzebb, mint Budapest, de most nagyon sok spanyol, olasz portugál úti cél lett, amelyek újak. Ennek megfelelően Szardínia, Szicília, Lisszabon, Porto, Faro, mind-mind olyan úti célok, amelyet a magyarok még nem nagyon ismertek korábban. De ugyanez mondható el a Kanári-szigetek esetében is, nagyon sokáig szinte csak Tenerifét lehetett elérni az utóbbi években Budapestről, majd tavaly elindultak a Gran Canariát felfedező utak, ősztől pedig a további izgalmas új úti célok a térségbe, akárcsak Fuerteventura és Lanzarote. Hirtelen négy új úti cél is lett a magyarok számára a Kanári-szigeteken. De Spanyolország esetében is elérhetőek az újra felfedezésre váró térségek, akárcsak a Costa del Sol, Andalúzia, ami a régi időkben elérhető volt a MALÉV járataival, ám most újra a fapadosok úti céljaira került.

 

u3

 

Mi alapján választunk szálláshelyet?
Ami a régi időkhöz képest talán az egyik legfontosabb tényező lett a szállásfoglalások tekintetében, az egyértelműen az internet. Az embereknek a nyaralásuk alatt fontos lett, hogy elérhetőek legyenek, tudják kezelni a közösségi oldalakat, és hozzáférjenek a hírekhez, no és persze, hogy meg tudják osztani az élményeiket. A wifi tehát mindenképpen meghatározó tényező. Már csak azért is, mert az utasok egyre bátrabbak, sokan a dinamikus utakat választják, szeretnek élményeket felfedezni, újdonságokat keresni. Ezért folyamatosan követik az utas véleményező fórumokat, figyelik a Booking-on, hogy miként értékelik az adott helyet, milyen a helyi konyha, vagy hol tudnak autót bérelni. Az is fontos lett, hogy egyre izgalmasabb, különlegesebb úti célokat keresnek. Nem feltétlenül 30-40 fős csoportos utazás kereteiben, hanem teljes szabadságban, természetesen, mint biztos cég mi ott vagyunk a háttérben, de csak ha szükség van ránk. A szállások tekintetében nagyon változatos a kép. Épp úgy foglalunk 5 csillagos szállodákat, akárcsak egyszerűbb szálláshelyeket akár ellátás nélküli stúdiókat, ez utóbbi azok számára lehet ideális választás, akik szeretnek kirándulni, és csak aludni járnak a szállásra.

 

Milyen célból utaznak a leggyakrabban a turisták?
A feltöltődésre vágyók a wellness és egészségturizmus jegyében utaznak, de nagyon népszerű a sportturizmus is. Amikor itthon még csak vágyakozunk a napsütésre, Mallorcán például már javában tart a bringás szezon. A mediterrán üdülőhely, a nyári dömping turizmus előtti és utáni hónapokban a kerékpáros turizmusra szakosodott, nyugodt és természetközeli biciklizést lehetővé téve. Kerékpárral olyan részei fedezhetők fel a mediterrán térségnek, amelyre nem is gondolnánk. Kéken csillogó sósziklák, természetvédelmi területek, öblök, gyönyörű faluk fedezhetőek fel.

 

u5

 

Milyen különleges szálláshelyek vannak?
Ma már nem csupán a csillagszámok jelölik egy-egy szálloda minősítését, de a különféle elnevezések is, akár a B&B, inn, resort, fashion, design, vagy a már nálunk is egyre népszerűbb Boutiqe. Ez utóbbit bizony egyre inkább keresik, különleges, kisméretű, de egyedi kialakításánál fogva. A vendéget különleges, személyes bánásmódban részesítő Boutique Hotelek megkülönböztetése különleges stílusukban rejlik. Kiváltképp az építészetben és kivitelezésben nyújtják a legkülönlegesebb vonzerőt, akár szobánként különböző témákat bemutatva. Sok Boutique Hotel születik régi épületek felújításából, átpozícionálásából, történelmi, művészeti elemeket magukba foglalva. De nem csak a dizájn képezi szerves részüket, hanem az elhelyezkedés is. Többnyire ugyanis kiváló közlekedési csomópontokban, nyüzsgő belvárosok szívében turisztikai nevezetességek, éttermek, kávéházak, szórakozóhelyek közelében helyezkednek el. De épp úgy közkedveltek az Adults Only elnevezésű felnőttbarát hotelek is, amelyek, azok számára kínálják szolgáltatásaikat, akik a zajos gyerekzsivajtól szeretnének távol maradni szabadságuk idején. A kisgyerekes családok pedig pont ellenkezőleg, elsősorban a családbarát szállodákat keresik. Ezek korosztályokra specializálódott gyerekfoglalkozásokkal, animációs foglalkozásokkal, mini klubbal, élményparkkal, gyermekétlappal, ne talántán gyerekorvossal, vagy bébi őrrel felszereltek.

 

Milyen alkalmazás lehet a segítségünkre egy-egy utazás során?
Nagyon jó és hasznos okos eszközökre letölthető alkalmazások vannak, mint például a Pocket Guide, ami egy magyar fejlesztésű turisztikai alkalmazás, melynek segítségével egészen másként fedezhetjük fel Európa nagyvárosait, mint, ahogyan eddig megszoktuk. A Pocket Guide célja, hogy igazi élménnyé tegye a városnézést azok számára is, akiknek nincsen idejük a külföldi útjuk előtt felkészülni vagy csak egyszerűen otthon hagyták az útikönyvüket. Az alkalmazás egy személyes idegenvezetőhöz hasonlóan mutatja be a várost különböző előre meghatározott tematikájú túrán keresztül. A fejlesztők elsősorban a felhasználói élményre koncentráltak, így a látványosságokról szóló audió információk mindig a megfelelő helyen és időben szólalnak meg, kihasználva a készülék GPS-ét.

 

u4

 

Mi a legnagyobb utazási szenzáció most a Neckermann kínálatában?
Bolygónk tele van csodálatos helyekkel, melyeket érdemes látni, felfedezni. Ezek közül most a Neckermann a legszebbeket gyűjtötte egy csokorba, egy egészen különleges utazás keretében, mely 2018-ban 64 szerencsés utazó álmait válthatja valóra. Külföldön korábban ezt az utat már 4 alkalommal szervezték meg sikeresen, de Magyarországon ilyenre eddig még nem volt lehetőség szervezett keretek között. A 64 kivételes utazó összehasonlíthatja a karib, polinéz és mikronéz tengerpartok világát, felfedezheti a dél-amerikai természeti gyöngyszemeket – az Iguazu-vízesést és Patagónia gleccsereit, az „elfeledett” Húsvét-szigetet, valamint a távoli Új-Zélandot és Ausztráliát, csakúgy, mint Ázsia egyedülálló történelmi látványosságát – a kambodzsai Angkor Wat templomegyüttest. A speciális világkörüli utazás azok számára szól, akik egy egyedülálló élményre és igényes nyaralásra vágynak kényelmes, luxus színvonalú szolgáltatásokkal. A legfőbb előnye, hogy speciálisan erre a célra kibérelt és átalakított repülőgéppel közvetlenül Budapestről, ötcsillagos luxus szolgáltatásokkal, professzionális és tapasztalt személyzet kíséretében utazhatjuk körbe a Földet 24 izgalmas nap alatt. Nincs reptéri be-, és kicsekkolás, hosszú és fárasztó várakozás, hanem egy igazi privát élményben lehet részünk. A Boeing 737-800 NG típusú modern repülőgépet az utasok kényelme érdekében speciálisan átalakítják. A klasszikus 189 férőhelyes változatból egy 64 férőhelyes, kényelmes konfigurációra, magas színvonalú szolgáltatásokkal. Az egyes célpontokba történő megérkezést követően az úti poggyászokat a repülőtérről közvetlenül a szállodai szobába szállítjuk, a személyzet egyik tagjának a személyes asszisztenciájával. Az utazáson egy tapasztalt orvos is kíséri majd az utasokat. Életre szóló élmények és számos barátság jelenti majd a 24 napos utazás végét. De azok számára, akiknek több idejük van a Földet megkerülni, egy 119 napos hajóúttal is megtehetik.

 

Nagy a felelősség az utazásszervezők részéről, hogy biztosítsa a bizalmat, megteremtse a biztonságot az utasok szabadsága alatt, és rugalmasan kezelje az esetleges problémákat. Milyen lehetőségek vannak ez utóbbi esetre?
Ma már fontos, hogy ne csak betegség és baleset esetén lehessen lemondani egy utat. Nálunk a sztornó biztosításban benne van a válás, a nagy összegű anyagi kár, vagy a munkahely elvesztése is. A flexibilis átfoglalás lehetőségét pedig azoknak találta ki a cég, akik élnek az előfoglalási lehetőséggel és akár 8 hónappal korábban lefoglalják az utakat. Ez esetben az utas 10 nappal az utazás előtt dönthet úgy, hogy más időpontot, vagy helyszínt választ az utazásának.


Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat