logo

ETALON/UTAZÁS

2016. 4. szám szeptember-október

 

A körutazások kedvelőinek biztosan szerepel a „bakancslistáján” ez a csöppnyi közép-európai ország megannyi látnivalóval, egyformának tűnő mégis egyenként más és más történelmi és építészeti jegyekkel rendelkező városokkal, mesébe illő természeti környezettel. Aki egyszer ellátogat Csehország bármely vidékére, az biztosan visszatér, hogy felfedezze az ékszerdoboz további kincseit. Íme néhány város, nevezetesség amit feltétlenül érdemes meglátogatni, ha arra járunk.

 

gratis

 

Az első állomásunk az ország második legnagyobb városa, Morvaország fővárosa, Brno. A magyar turisták közkedvelt kirándulóhelye, a „kis Prágának” is nevezik. A városkép meghatározó épülete a magasba emelkedő csipkés tornyairól hires Szent Péter és Pál székesegyház . A belváros közepén a Szent Jakab-templom gótikus épülete emelkedik a magasba, hagymakupolájából kitörő hegyes tornyával. Aki hátborzongató élményre vágyik, itt meglátogathatja Európa második legnagyobb csontkamráját, mintegy 50 000 csontvázzal.
Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Kutna Hora olyan nevezetességekkel büszkélkedhet, mint a bányászok védőszentjeként tisztelt Szent Borbálának ajánlott gótikus katedrális, a patríciusházakkal ékesített főtér, és még számos gótikus és reneszánsz stílusú épület (Hradek, Kőház, Olasz udvar vagy walesi udvar, stb.). Ha Csehországban járunk, feltétlenül látogassuk meg a “tavak rózsájának” is nevezett Telc városkáját is, ahol igazi időutazást tehetünk. A város történelmi városrésze védett műemlékeivel ejti ámulatba a látogatókat.
Talán mindenki hallott már Karlovy Vary városáról, a csodálatos környezetben fekvő, méltán híres fürdőhelyről. A városban sétálva gondolatban visszatérhetünk a monarhiakori világba, a díszletet a csodálatos fürdőházak és paloták szolgálják.
És persze nem hagyhatjuk ki a sorból a világ egyik legszebb fővárosát, a Moldva folyó gyöngyszemét, Prágát. Nem csak gyönyörűen karbantartott, de romantikus és hangulatos város, tele szebbnél-szebb látnivalóval. A városközpont az UNESCO Világörökség részét képezi 1992-től. A Legismertebb nevezetességei a hangulatos Óváros (az Óvárosi térrel, a Városházával, az Orloj óratoronnyal, a Tyn előtti Miasszonyunk templommal), a Károly-híd, a Hradzsin (a Szent Vitus-székesegyházzal, a Királyi palotával és az Arany utcácskával), a Josefov zsidó műemlékeivel, az Újváros a Vencel térrel, valamint az idilli hangulatot árasztó Malá Strana (Kisoldal).
Ami mellett pedig nem mehetünk el szó nélkül, az a Cseh sör. Az országban számtalan authentikus sörgyár működik, melyet megtekinthetünk egy kis sörkostolással egybekötve.
Csehországban az ősz is gyönyörű arcát mutatja. Sétáljunk a Moldva menti fák ezer színben pompázó lombjai alatt!

 

Forrás: Gratis

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat