logo

ETALON/ TREND
2018. 8. szám december

 

Épp egy óriásplakát fotózásra siet, amikor az interjúidőpontért hívom. A végeláthatatlan naptárrendszerének két tárgyalási-, és megannyi forgatási pontja közé sikerül napirendbe illesztenünk egy kiadós beszélgetést. Orosz Barbara élete elképesztő lüktetésben zajlik. A producer,- műsorvezető most a kamerán túli szerepeiről mesélt, ami után még inkább megbizonyosodtam arról, ami addig is nyilvánvaló volt; Tűsarkúban vagy anélkül, de Etalon!


Párhuzamosan indult a TV-s és színházi pályafutásod. Hogyhogy mégis ez utóbbi területen teljesedtél ki? Mesélj kicsit a kezdetekről!
18 évesen a Vígszínházban indult minden. Ott kezdtem el statisztálni, ezzel egy időben pedig a televíziózásba is belekóstoltam. TV játékokban, sorozatokban szerepeltem, közben elvégeztem egy színiiskolát és a TV2 Akadémiájàt. Megállás nèlkül jöttek a televíziós és színészi kihívások. A Nemzeti-, és a Pesti Színházba, majd a Győri Nemzeti Színházban is dolgoztam, közben több kereskedelmi csatorna produkcióiban is részt vállaltam. Kezdettől fogva nagyon komolyan vettem a munkám, együttműködő voltam és rengeteg alázat volt bennem, meg akartam tanulni a színészet alapjait és el akartam sajátítani a televíziózás fortélyait. Tulajdonképpen bármi, amit csináltam egy fontos tanulási folyamat része volt. A siker gyorsan jött, és ha valaki belekóstol, képes sikerfüggővé vàlni. 30 éves koromban azonban döntenem kellett melyik terület fontosabb számomra, és jött egy váltás az életemben, aminek hatására mindent egyszerre hagytam ott. Meg kellett fogalmaznom magamban, hogy milyen elképzelésem van a jövőmről. Azt tudtam, hogy igazán önmagam a televízióban vagyok. De már nem csak a kèpernyő érdekelt, hanem a hàttér is. Tudatos szakmai építkezésbe kellett kezdenem. Olyan munkákat akartam vàllalni, amelyekben igazán szabadon, gátak nèlkül bontakozhatok ki.

 

Egyszóval a szuveneritás miatt tetted le a voksodat a Televízió mellett?
Valójában mindig úgy működtem - legyen szó a párkapcsolataimról, vagy a munkámról- hogy bármi, amit teszek, az a szabadság érzésével járjon. Az élet minden területén ezt tartom fókuszban. A televízió mindig is az a talaj volt, ahol hagytak érvényesülni. Nagyon határozott elképzelésem volt ès van arról, mit szeretnék kèpviselni ezen a területen. Nagyon komolyan veszem a hivatàsomat, ami egyben a szerelmem is, és nagy felelőssèggel jár. Mondjuk úgy, hogy az értékrendemben a minőség iránti vágy és a progresszív alkotás egyszerre dominál. Szerettem volna, ha mindez megfelelő platformra talál.

 

Ez volt az oka, hogy 8 éve saját műsorgyártó céget alapítottál és ma már nem láthatunk téged szórakoztató produkciókba szerepelni?
Igen, úgy szerettem volna televíziózni, ahogy azt én gondolom, azokkal akikben hiszek, és olyan tèmàkkal, amelyek fontosak szàmomra. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy ki kellett jönnöm a bulvárból és már nem vállalhattam el bármit.

 

Vagyis nem vagy ott mindenáron a képernyőn…
Az, hogy ne „folyjak” a csapból lényegében egy tudatos döntés eredménye, és nem azért, mert ne lennének nagyszerű produkciók, vagy nem lenne hozzá kedvem, hogy néha komfortzónán kívül is kipróbàljam magam, hanem azért, mert elsősorban az értékteremtésben hiszek és igyekszem önazonos maradni, mert ez a hitelesség záloga. Az is fontos viszont, hogy a műsorvezetés mellett kialakuljanak egyéb „lábaim”.

Egyre nagyobb minőségvesztésnek vagyunk tanúi az élet minden területén. Ezért elvitathatatlan, a TV2 csatornáján futó magazinműsorod, a Tűsarok magas kvalitásából adódó hiánypótló jellege.
Az a 30 perc a kereskedelmi televízióban épp azt a metódust követi, amit említettél. És a mögöttes munka, amellyel hétről hétre megugorhatjuk a saját magunk által állított mércét lényegében az egész életemet kiteszi. Szeretnék egy életérzést sugallni a műsor által és olyan szegmensekben kalandozni, amelyekben nekünk, magyaroknak, globálisan még van hová fejlődnünk.


Olyan éterien lépdelsz a csodás miliőkbe a lenyűgöző ruha-, ékszer és cipőkölteményekben, mintha a műsor készítése egy egyszerű és kiváltságos kedvtelés lenne a számodra, de ha jól sejtem, többről van szó?
Jó érzés szép enteriőrök, dizájner ruhák,- és cipők, bravúros szépészeti megoldások, kortárs művészek, gasztronómiai különlegességek és kivételes események közegében betekintést nyerni, mindazonáltal tehetséges szakemberekkel beszélgetni. Ám a műsornak egyszerre vagyok a rendezője, főszerkesztője, producere, műsorvezetője és adott esetben a gyártásvezetője is. Mindezt levezényelni, miközben folyamatosan tárgyalok, szerződéseket,- árajánlatokat írok, és nagy cégeknek prezentálok, lényegében olyan mennyiségű munkaórát igényel, amivel mostanában már alig bírok egyedül. Azonban ha már a kiváltságot említetted… az a műsoron túli felkérésekben jobban tetten érhető. Olyan területeken is ténykedek, amelyek kevésbé látványosak a nagyközönség számára, mégis nagyon fontos részei a munkámnak, hiszen alapvetően komoly cégek megbízatásairól szól, akik hisznek bennem és ez fantasztikus érzés.

 

Beavatnál pár műsoron túli felkérésbe?
Belső kommunikációs kisfilmeket készítek a csapatommal, többek között az oktatás és egészségügy területén. A megbízóim ismerik a munkamorálomat és lényegében szabad kezet adnak. De ezen kívül is egyre több műsoron túli felkérésnek igyekszem eleget tenni; legyenek azok színvonalas gàlàk, sportesemények, vagy könyv illetve filmbemutatók. És, hogy a hétvégéken se unatkozzak, jó ideje casting direktorként is közreműködöm egy reklámfilmes cégnél, ahol gyerekeket és fiatalokat keresünk, az ország minden pontján. Így a hétvégéken velük foglalkozom. Beszédtechnikát, drámaórákat adok nekik. Ez is óriási lehetőség, hiszen fantasztikus dolog használható tudást adni a felnövekvő generációnak.

A Tűsarok számtalan szegmenst jár körbe. Mégis ha egyetlen számodra fontos témát kellene kiemelned a műsorból, mi lenne az?
Nehéz kiragadni egyet, ám ha mégis muszáj, talán az új területet említeném, amelyet beemeltünk a műsorba és melynek keretein belül egyre többször foglalkozunk lelki edukációval. Párkapcsolati szakemberekkel, pszichológusokkal készítek interjút, mert nagyon hiszek ebben a területben. Mindannyiunknak szüksége van olykor segítségre, ha csak egyetlen ember gondolkodásában vàltozást hozunk, már megérte. A párkapcsolatok kérdéskörét meglátásom szerint jobban és őszintébben fókuszba kellene tenni, hiszen sok más terület mellett a kapcsolatokban is értékvesztés zajlik. Fontos kérdés az is, hogy a női-férfi szerepek hogyan tudnak újra a helyükre kerülni.

 

 
Mi nők erősek vagyunk, elbírunk mindent, de a kérdés, hogy biztosan ezt akarjuk-e? Egy nő képes elérni céljait, álmait, vágyait, ha kőkeményen dolgozik, és nem köt kompromisszumot, ám nem szabad elfelejteni, hogy fontos szövetségese a férfi. A női erőtől , az elért sikerektől nem kell pironkodni, meg kell mutatnunk mennyi mindenre vagyunk predesztinálva, ugyanakkor nagyon fontos, hogy jól balanszírozzunk, és ne akarjunk mindent saját magunk elvinni a vállunkon, mert az riasztó lehet. Senki nem akar egyedül dzsungelharcolni, kellenek a férfiak, hisz az élet egy nagy társas játék.

 

Igazi kozmopolita életet élsz. Hogy tudsz lecsendesedni az év utolsó időszakában? Kivel és hogyan töltöd az ünnepeket?
A karácsony a kedvenc időszakom. A születésnapom és a névnapom dátuma is szinte egybe esik vele, ráadásul több év végi eseménynek, gálának is háziasszonya vagyok, egymást érik ilyenkor a party meghívások, így lényegében az egész december a fényről, a csillogásról és ünneplésről szól. Minden évben felállítok egy hatalmas karácsonyfát a lakásom közepére, aranyba öltöztetem, fénybe burkolom, aztán áthívom a barátaimat, mert a nagy beszélgetések és vidám együttlétek híve vagyok. Majd 24-re hazamegyek Cserèpfaluba és a szüleimmel, a nagymamámmal és az öcséimmel töltöm a Szent estét. Sokat nevetünk és beszélgetünk ilyenkor, de most biztos lesz sírás is, mert az idei az első karàcsony imádott Nagypapám nèlkül. Rajongok a családomért, tele van csupa gondolkodó és inspiráló, csupaszív emberrel, akik, így vagy úgy, de mindannyian kiteljesedtek az életben. A karácsony transzcendens időszak, ami lehetőséget kínál arra, hogy több és tartalmas időt tölthessek velük, hiszen a mögöttem álló év csordultig volt munkával. De, ha lehetne, sem cserélnék senkivel. A sok kihívás és küzdelem mellett megtanultam nyerni és veszíteni, az életemet pedig pont ilyennek szeretem.

 

Az interjút készítette: Balassa-Szökrönyös Éva
Fotó: Marketing&More

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat