logo

ETALON/ FITNESS TRENDEK
2018. 4. szám június

 

 

A sport iránti mély elhivatottság, a szorgalom, a legjobbnak szánt trófea megszerzésének vágya, a nyerni akarás és a mindezekért megtett kemény munka meghozza a fáradozás jól megérdemelt „gyümölcsét”. A bikini fitnesz, a női testépítés és az egészségtudatos élet méltán népszerű nagykövetét, az Európa- és világbajnok Kiss Virágot öröm volt hallgatni, amint arról mesélt: miként tudja ösztönözni az őt felkereső, lelkes életmódot váltó, sportolni vágyókat. Mert – bár még fiatal – tapasztalatai, eddigi nemzetközi eredményei autentikussá teszik őt szakmájában, nem beszélve arról a szeretetteljes, pozitív személyiségről, mely inspiratív módon öleli körbe pártfogoltjai életét, s segíti céljaik megvalósulását.

 

virag

 

Magazinunk júniusi lapszámában a sport témájára fókuszálva, nem kérdés, hogy egy, az ezen a területen szakmai körökben is elismert, kiemelkedő eredményeket elért sportolót szemeltünk ki. A BioTech USA szponzorált versenyzőjének, az egykori békéscsabai lánynak a kamaszkori sportolói karrierjét egy komoly bokasérülés törte ketté… ám talán éppen ennek (is) köszönhető, hogy sportágának klasszisai közé avanzsált…

 

A gyermekkor az a korszak, amikor elindulunk egy bizonyos úton, melyet mi választottunk, vagy amelyre terelnek bennünket. Tudatosan kerültél a sport világába, vagy szimplán így hozta az élet?
Mivel a sport gyerekkoromtól fogva szerves része az életemnek, soha nem volt bennem kérdés, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Azonban első és legfontosabb dolognak mindig is a tanulást tartottam, így ha sikereket értem el az iskolapadban, indulhattam is az edzésre. 11-12 évesen a békéscsabai Olimpiai Műhely Fitnesz szakosztályában kötöttem ki, ahol minden pillanatot imádtam. A versenyzés gondolata folyamatosan motoszkált bennem, s ezért tudatosan elkezdtem készülni a megmérettetésekre. Nagyon szorgalmas és végtelenül lelkes voltam, de őszintén szólva egyáltalán nem sikeres. Apukám, amikor otthon gyakoroltam, és már a plafon is repedezett, mindig feltette nekem a kérdést: mikor hagyom már abba ezt az „ugra-bugrálást”. Erre a válaszom az volt: egészen addig nem, amíg meg nem szerzek egy kupát…

 

Ezek szerint nem hagytad, hogy a sikertelenség eltántorítson a céljaidtól?
Soha nem adtam fel, mind inkább keményebben edzettem, hogy legközelebb sikerüljön. 20 évesen - az utolsó fitnessversenyemen - egy hátra szaltóból rosszul érkeztem a talajra és az összes bokaszalagom elszakadt. Egy év rehabilitáció következett, majd megerősödve újra nekiláttam a felkészülésnek, edzői javaslatra akkor már a bikini fitnesz kategóriában. A dinamikus mozgást leszámítva, majdhogynem ugyanazt a mozgásformát űztem, mint korábban, azaz nem volt olyan éles a váltás. Ez a sportág egy esztétikai sport: a fizikumról, a kinézetről, a test izmos és feszes tónusairól, a nőies vonalakról, a profi kidolgozásról szól. Egy-egy verseny természetesen alapos felkészülést, rendszeres edzéseket és kemény diétát igényel, tehát komoly megterhelés alatt áll a szervezet. Iszonyatos fizikai és lelki folyamatokon megyünk át, miközben testünk formai adottságait, megmunkáltságát, mondhatjuk akár azt is, hogy munkák „gyümölcsét” bemutatjuk a szakavatott bíráknak.

 

"

A korlátok csak a fejekben élnek. 
Így ha használjuk a képzeletünket, 
a lehetőségeink korlátlanná válnak. 

Jamie Paolinetti

 

 

virag1

 

Mikor érkezett meg a hőn áhított első kupa az életedbe?
Mindattól függetlenül, hogy a szüleim minden helyzetben támogattak, nem mertem bevallani nekik, hogy versenyre készülök. Amikor az eredményhirdetés után elmondtam, hogy első lettem, Apukám felsóhajtott: végre megvan a cél, megszereztem a kupát, köszönjük szépen, most akkor biztosan ennyi is volt. Mosolyogva tájékoztattam arról, hogy dehogy van vége, hiszen ez még csak a kezdet…

 

Könnyen elfogadták, hogy ezt a sportot választottad?
A szüleim soha nem mondtak ellent az elképzeléseimre, mindinkább támogattak, de nyilván nem kis féltéssel tették mindezt. Amikor két évvel ezelőtt közöltem velük, hogy ebből a sportból kiindulva szeretném felépíteni a profi szakmai karrieremet és ebből szeretnék megélni, természetes volt a reakciójuk. Elképzelni sem tudták, hogy ebből mi fog kisülni, de biztosítékul szolgált, hogy két diplomával a zsebemben majdcsak boldogulok valahogy. Politológus és jogász végzettségem van, de a szívem mindig is a sport felé húzott.

 

Melyben kétségtelen, hogy kiemelkedő nemzetközi sikereket értél el…
Büszke vagyok arra, hogy a kemény munka eredménye beérni látszik. A 2012-es év, a visszatérés éve volt számomra: ekkor egy Európa bajnoki címmel gazdagodtam, majd pedig a bangkok-i versenyről már világbajnokként térhettem haza. Pályafutásom eddigi legsikeresebb éve 2016 volt, amikor is egymás után nyolc nemzetközi IFBB versenyt nyertem meg, s ekkor lettem kétszeres Arnold Classic győztes, IFBB világbajnok, Angliában pedig abszolút győztesként megkaptam a profi státuszt.

 

Mesélj erről az eseményről, milyen érzés a színpadon végigvonulni a formásabbnál formásabb konkurensek között?
Amikor fellépsz az első lépcsőfokra, hatalmas adrenalin zúdul rád. Egy teljesen más világban érkezel, ahol megfeledkezel mindenről, ami körülvesz: a „csak itt” és „csak most” számít. A külföldi versenyek tökéletes lehetőségei annak, hogy a különféle nációkkal megméretessük magunkat, hiszen mindenki nyerni szeretne. A több hónapos kemény edzések után a legnagyobb kudarc, ha már az első körben szelektálnak. Talán mindannyiunknak ez a rémálma, én is szembesültem már ezzel a helyzettel és nem kívánom senkinek. Ezután a csalódás után van, aki azonnal feladja és abbahagyja a versenyzést, ám van, aki csak azért sem. Én ez utóbbi voltam, a kudarcok inkább megerősítettek a hitemben, hogy akkor is meg kell tudom, és meg is fogom tudni csinálni.

 

A színpadon látható káprázatos mosolyod mögött hihetetlen feszültség lapul(hat)…
Nekem az a pár perc nem csak arról szól, hogy felmegyek és mosolyogva sétálgatok a színpadon, hanem valóban komoly mentális feszültséget élek meg. Éppen ezért, hogy a legjobb formámat hozhassam, a versenyeket megelőző időszakban sportpszichológussal konzultálok folyamatosan, aki segít elsajátítani azt a képességet, melynek eredménye a magabiztosságot, pozitív kisugárzást üzenő megjelenés. Nem beszélve azokról a külső tényezőkről, melyek a pillanatnyi komfortunkat is befolyásolják: gondolok itt arra, hogy mindenki izgul, remeg, vagy éppen görcsöl a lába, szemünkbe vakít a reflektor, meleg van, vagy éppen megfagyni készülünk, miközben pedig folyamatosan feszíteni kell a testünk különböző izomcsoportjait, s mindezt tesszük szikrázó mosollyal. Valóban nem könnyű…

 

Mindezek a megtapasztalások indítottak el az életvezetés területén?
Igen, hiszen a versenyek, a felkészülés sok új ismeretet, új embereket hozott az életembe és rájöttem arra, hogy miként tudom őket motiválni. Mindig boldogság számomra, hogy emberekkel foglalkozhatok, szeretek velük kommunikálni, irányt mutatni számukra. Az, hogy mindezt úgy tehetem meg, hogy az egészségükre, a testformájukra pozitívan hatok, ezt fantasztikusnak dolognak érzem és élem meg, s engem is hihetetlenül inspirál. Egy életmódváltást, egy fogyókúrát véleményem szerint csak úgy lehet sikeresen véghez vinni, ha szakszerű segítséget kérünk, hiszen így kaphatjuk meg a személyünkre tökéletesen szabott, speciális irányvonalat. A megkereséseim főként arra irányulnak, hogy minél gyorsabb idő alatt, minél látványosabb eredményt produkáljunk, ám én mindenkinek elmondom, hogy egy életmódváltás nem egy egy-két hónapos mutatvány. Senkit sem arra bíztatok, hogy legyen versenyző, hanem hogy próbáljon meg egészségesen élni és merjen mozogni. Ha mindezeket képes megtenni: életminősége, magabiztossága szárnyra kap majd.


Hogyan fogadják a tanácsaidat? Mindenki szigorúan betartja az előírásaidat?
Mikor elkezdjük a közös munkát, elmondom, hogy a siker kulcsa a fokozatosságban rejlik. Nem az a célom, hogy villámgyorsan drasztikus fogyást eredményezzek például egy nyári időszakot megelőzően, hiszen ez akár a visszájára is fordulhat. A tanácsaimmal inkább az ösztönözésre fókuszálok, szeretném megtanítani a jelentkezőknek, hogyan tudják a későbbiekben is életüket, egészségüket koordinálni. Éppen ezért, nem egy egy hónapos étrendet kínálok fel számukra, hanem a kiegyensúlyozott étkezés alapvető ismérveit mutatom meg nekik, aminek betartása se sanyargatással, se nehézséggel nem jár. A sporttal pedig az egyén izomcsoportjaira koncentrált egyedi edzésterv pontos betartásával maximális effektus érhető el. Az eddigi tapasztalatok egyértelműen azt igazolják, hogy kíméletlen diéták beiktatása nélkül is látványos eredmények valósulhatnak meg.

 

Szervesen kapcsolódik az életmódváltáshoz az étrend-kiegészítők szerepe. Te miként próbálnád eloszlatni az ezekhez fűződő negatív sztereotípiákat?
Ez valóban egy érdekes és fontos kérdés. Az étrend-kiegészítők, ahogy megnevezésükben is megjelenik: kiegészítő célzattal születtek. Ezek között olyan naturális készítmények is léteznek, melyek a fogyásunkat, a zsírvesztésünket mobilizálják, fokozzák. Nem kell tőlük félni, nem ördögtől való dolgok, nem csodakapszulák, sokkal inkább helyes étkezésünk és edzésünk tökéletes kiegészítői. Izomzatunk épüléséhez például fehérjére, egészségünk szinten tartásához vitaminokra van szükség, s ehhez az étrend-kiegészítők lehetnek társaink.

 

A közösségi médiában számtalan követőd van. Milyen érzés példaképpé válni?
Hihetetlen felemelő tud lenni, ugyanakkor hatalmas felelősség is. Sokszor szembesülök vele, hogy tizenéves lányok, fiatal egyetemisták követik a programjaimat, jönnek el a közönségtalálkozókra, előadásaimra. Minden reggel elsőként a közösségi oldalaimon érkező kommenteket és leveleket olvasom el, s mivel ezeket a felületeket én kezelem, látom, milyen sokan küldenek pozitív írásokat. Egy-egy vidám üzenet pedig megalapozza a napomat. Soha nem gondoltam, hogy elérkezem idáig, inkább csak reméltem.

 

S „ez még csak a kezdet…” fiatal vagy, rengeteg minden áll még előtted! Hogyan látod magad: milyen lesz Kiss Virág élete 2028-ban?
Olyan jó lenne, ha jós lehetnék, és tíz évre előre láthatnám a jövőt. Természetesen vannak céljaim, most éppen termékfejlesztésen dolgozunk, mely meghatározó lesz a jövőt illetően. A versenyzést sem hagytam abba, tavasszra tervezem a következő versenyszezont. Célom, hogy bekerüljek a profi top 5-be. A versenyzést addig szeretném folytatni, amíg jól érzem magam benne. Tudni fogom, mikor van az a pont, amikor lezárul majd egy időszak, egyelőre még nem korántsem tartunk itt. Mindemellett pedig tovább építem a saját márkámat, életvezetési tanácsokat és segítséget kínálok az egészségtudatos élet terén, tíz év múlva talán már családanyaként….

 

Az interjút készítette: Kancsalné Takács Bernadett
Fotó: Szilveszter Zoltán

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat