logo

ETALON/ FITNESS TRENDEK
2018. 4. szám június

 

A sport összekovácsoló ereje mindenki számára kétségtelenül evidens. Minél korábban találkozunk egy szakág sajátosságaival, annál mélyebb gyökerek fejlődnek ki a személyiségünk alapjaiban. Nem csupán élmények tömkelegét szerezzük meg egy-egy kategória rendszeres űzésével, hanem testünk fizikai állapota, erőnlétünk is kiemelkedő szintűvé válik. Önfegyelmet, önismeretet, a társas kapcsolatok szocializációját, az együttgondolkodást és – működést, a mások iránti tisztelet elmélyítését - a sport csatornáján keresztül - már gyermekkorban (is) célszerű elkezdeni. Sőt!

 

13x19

 

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő küzdősportok egyik adu ásza az MMA, azaz a Mixed Martial Arts, mely a kevert harcművészetek összefoglaló megnevezése. Ez az évről-évre egyre nívósabb sportág komplex, több ágazatot felölelő, melynek rendszerszerű edzésével szigorú szabályok között sajátíthatják el a sportolók például a brazil jiu-jitsu, a boksz, a birkózás, a karate, a judo, a thai boksz vagy éppen a grappling ütős mozdulatait. Őze Balázst, a Marcus Security Biztonsági Szolgálat cégtulajdonosát arról kérdeztük, igazak-e a hírek, hogy már egyesületi színekben űzhető ez a sportág. – A tavasz nem csupán az újjászületést, hanem mindig valami új kezdetét is jelenti. Az újjonan létrehozott egyesület kiválóságai már szakmai amatőr versenyeken is remekeltek, s most éppen az országos bajnokság megmérettetésére készülünk. Az egyesületünk vezetőedzője a profi MMA bajnok, Molnár Benjamin, aki időt és energiát nem sajnálva készíti fel a sportolóit. Ennek köszönhetően pedig Dömök Ákos és Boldog Martin nagyszerű eredményeket produkál a ringben, mellyel Ákos kvalifikálta magát az IMMAF által szervezetett Európa bajnokságra.

 

Az egyesület megalapításának a gondolata azonban nem csupán emiatt született. – Őrző, védő, biztonsági szolgálatként nagyon fontosnak tartjuk, hogy az embereink megfelelő képzettségűek legyenek, hogy feladataikat maximálisan el tudják végezni, a felmerülő helyzeteket profi módon meg tudják oldani. Mivel már több MMA gálát és több küzdősport rendezvényt szerveztünk meg, úgy gondoltuk, hogy megalapítjuk a saját egyesületünket, ahol mi vezetjük be őket a küzdősportok rejtelmeibe. Így született meg az MMA Marcus Team. A főként Vas és Zala megyét érintő társulat szeretettel várja a 18 éven felüli harcművészetben jártas, vagy azzal megismerkedni szerető női és férfi jelentkezőket, akik szeretnék magukat kipróbálni ebben a valóban különleges sportágban. Fontos azonban megemlíteni, hogy nem csupán a versenysportolók kinevelése a cél. Sokan, főként a fővárosban önvédelmi szempontokat figyelembe véve sajátítanak el védekező mozdulatokat. – Életkor tekintetében a 18-30 év a legideálisabb a kezdéshez. Akik hozzánk érkeznek, alapvetően már rendelkeznek birkózási ismeretekkel, ismerik és űzik, vagy korábban űzték ezt a sportágat. A judo, amellyel már - sok helyen - óvodai keretek között is lehetőség nyílik megismerkedni, tökéletes alapjául szolgál a kevert harcművészetek elsajátításának. Erre a régióra kiemelten jellemzőek és kedveltek a küzdősportok különböző ágazatai, ám úgy gondolom, hogy még nagyobb figyelmet kellene ezekre a területre fordítani. A tehetséges sportolók itt élnek közöttünk, csupán lehetőséget kell teremtenünk számukra, hogy kipróbálhassák önmagukat, saját erejüket, testük határait. Ezt igazolja az egyesület tavaszi versenyszezonban elért eredményei is: több érmet is bezsebeltünk amatőr kategóriában. Molnár Benjamint, a többszörös MMA bajnokot, sikerei kiemelik a versenysportolók sorából, s nagy büszkeségünk is, hogy az egyesület ilyen magas kvalitású vezetőedzővel dolgozhat. Mindez elővetíti a professzionális színvonalat, mely egyenes út a sikerhez.

 

A küzdősport – látványossága mellett - számtalan tulajdonsággal járul hozzá személyiségünkhöz. Az önfegyelem, a testtudat kialakulásának legideálisabb időpontja a gyermekkor, célszerű tehát már ekkor megismertetni a legkisebbeket valamely sportág szépségeivel. – A MMA, illetve ennek különböző fajtái olyan egyensúlyérzéket, kondíciót nyújtanak a sportoló számára, amelyeket bármely más sportágban tökéletesen alkalmazhatunk. Egy egykori birkózó például bátran választhat más sportágat, alapvető kompetenciái adottak lesznek hozzá, de egy más ágazatban jeleskedő amatőr nem biztos, hogy fel tudja venni a ritmust, azonosulni tud a küzdősportok jellemzőivel. Természetesen semmi sincs kizárva, hiszen a test tudatos nevelése már önmagában alázatot, önfegyelmet közvetít, mely a kitartó munka eredményekképpen hatalmas sikerekre hivatott.

A XXI. század „gladiátorai” közül kiemelkedik Fábián Melinda. Ő ugyanis az egyetlen magyar sportoló, aki az amerikai UFC versenyzőjeként öregbíti hazánk hírnevét. A márciusban megszervezett, hatalmas érdeklődéssel övezett, szombathelyi MMA gála díszvendége szívügyének tartja a sport népszerűsítését, melyhez tökéletes emberére talált Őze Balázs személyében, aki szintén megtesz mindent azért, hogy az általa alapított Marcus Team hozzájárulhasson a sportág szélesebb körű megismertetéséhez és megszeretéséhez. Ezt a célt hivatott a nyári szegedi edzőtábor is szolgálni.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Fotolia

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat