logo

ETALON/ OKTATÁS
2017. 5. szám augusztus


A zalai megyeszékhely gazdasági igényeit szolgáló kutatási erőforrások megerősítését, bővítését, illetve a Duális Képzőközpont megvalósítását támogató fejlesztések indulnak a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények által elnyert uniós forrásokból, valamint a város rendelkezésére álló TOP forrásokból. Összesen 4,4 milliárd forintot fordítanak a helyi felsőoktatásra Zalaegerszegen.

 

zeg


Ekkora mértékű, a helyi felsőoktatást érintő fejlesztésre több mint másfél évtizede nem volt példa, összegzett, Zalaegerszeg polgármestere, akit a város előtt álló, igazán figyelemre méltó lehetőségről kérdeztünk.

 

zeg2

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

 

- A magas színvonalú oktatás elengedhetetlen feltétele az erős gazdaságnak, így természetesen Zalaegerszeg számára is rendkívül fontos a versenyképes felsőoktatás, melynek támogatását kiemelt stratégiai célként kezeli a zalai megyeszékhely önkormányzata – mondta elöljáróban a város első embere. – A zalai megyeszékhelyen működő felsőoktatási intézmények munkatársai, a várossal együttműködésben, valamennyien azon dolgoznak, hogy minél jobb képzést, körülményeket biztosíthassanak hallgatóik és oktatóik számára. Elképzeléseik megvalósítása érdekében élnek a pályázati lehetőségekkel, és mindannyiunk nagy örömére eredménnyel teszik ezt: dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, a járműipari tesztpálya kormánybiztosa nemrégiben jelentette be, hogy 3,8 milliárd forint támogatást nyertek az EFOF kereteire benyújtott igényekre.

Ez az összeg, magyarázta a polgármester, hét pályázati csomagot jelent. A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg nívós munkáját jól mutatja, hogy a vállalkozások, bankok mind azt jelzik, szükség van az intézményben végzett jó szakemberekre. Azt, hogy ez a jövőben is így maradjon, hogy a munkaerőpiac igényeit továbbra is ki tudja szolgálni az intézmény, öt komoly összegű sikeres pályázat, összesen közel 1,8 milliárd forint biztosítja. Több mint 693 millió forintot fordíthatnak innovációs és tudásközpont kialakítására, e „bázis” az oktatás és a kutatás szolgálatába áll majd, a projekt nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatorientált képzésre, de mindezzel egy irányba mutat a másik négy program, köztük a duális képzés fejlesztését szolgáló is. Duális képzését – a szintén eredményes EFOP-pályázatnak köszönhetően - a Pannon Egyetem Mérnöki Kar zalaegerszegi mechatronikai képzési központja is fejlesztheti, mely intézmény egyébként egyre népszerűbb a fiatalok és a munkáltatók körében: a jelentkezők számának növekedése jól jelzi, hogy lehetőséget látnak benne a diákok és cégek egyaránt. A Pannon Egyetem zalaegerszegi központja ugyanakkor a Széchenyi István Egyetemmel és a konzorciumvezető Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel a zalai megyeszékhelyen épülő autonóm járműipari tesztpályához kapcsolódóan nyert 1,5 millió forintot autonóm járműrendszerek kutatására.

 

- Mindemellett Zalaegerszeg a TOP (Területi és Településfejlesztési Operatív Program) keretéből 600 millió forintot fordít a Duális Képzőközpont kialakítására, mely létesítmény a kampusz melletti területen lel majd otthonra – mondta végül Balaicz Zoltán. Hozzátette, az oktatási, képzési programnak részesei lesznek a szakképző, illetve a felsőoktatási intézmények, vállalkozások is.

 


Szöveg: Péter Gyöngyi

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat