logo

ETALON/ LIFE STYLE
2017. 4. szám június-július


A Balaton már egy jó ideje többről szól, mint a tejfölös lángos, vagy a szabad strand. A mi kis Riviéránk vérkeringését számos minőségi szolgáltató pezsdítette fel az utóbbi időszakban. A Balaton egyaránt kínálja a zenei élményeket, az adrenalint, a kalandot, a kulináris élvezetet, a kényeztetést, a sportot, és sokaknak talán a szerelmet is. Ezúttal szemezgettünk kicsit minden irányból!

 

Idén nyáron, személyre szabhatjuk a Balatont, csak rajtunk múlik, ugyanis mit hozunk ki belőle. Megnyíltak a különböző látnivalókat kínáló bemutatóhelyek, újabb kerékpárutak épültek, dübörögnek az élményparkok, minden eddiginél több lehetőség van a vízi sportokra, sőt repülni és hőlégballonozni is lehet.

 

b1

 

FÖLDÖN
Tavaly év végén nyitotta meg kapuit Balatonudvarinál az első magyar golfklub, amely az idei szezon nagy közönség kedvence lehet. A Royal Balaton Golf Club vezetése a festői tájra esküszik, éppen ezért a legtöbb golfklubbal ellentétben a balatonudvari klub inkább a minőségi élményszolgáltatásra, s nem a nevelésre szakosodott. De, ha a szárazföldet választjuk, szintén izgalmas program lehet a vadregényes Nagyberek felfedezése kisvasúttal, melynek 14 km hosszú vonala Balatonfenyvesen a vasútállomás mellől indul és a Fehérvízi-láp területén halad Somogyszentpálig. A szinte érintetlen láp- és mocsárvilág különleges, védett növény- és állatfajoknak ad otthont. A 40 perces út alatt a vonatból csodálhatjuk a minden évszakban más arcú Berek szépségét. De épp úgy érdekes és különleges élmény lehetőségét rejtheti egy Segway túra. A kétkerekű, önegyensúlyozó jármű egyaránt alkalmas városnézésre és terepre. Irányítása roppant egyszerű, testsúlyunk előre- illetve hátramozdításával tudunk gyorsítani és fékezni, illetve a kormányrúd vízszintes irányú mozgatásával fordulhatunk – akár helyben is. Utazás során észrevétlenül javul egyensúlyérzékünk és tartásunk, a közlekedés semmilyen formában sem megterhelő. Ezt a nem mindennapi közlekedési eszközt Hévízen és Zalakaroson kipróbálhatjuk, de Balatonfüred és környéke is felfedezhető vele. Ha további tartalmas időtöltésre vágyunk jó célpontok lehetnek a balatoni régió kalandparkjai. A boglári, mindnyájunk BB-jének kalandparkja a fák lombjai felett végződő kötél- és a domboldalba épített bob pályája miatt lett a turisták kedvence, míg Zamárdi kalandparkja a vízipisztollyal felszerelt water dodgem és a mesterséges tó fölé épített csúszópályáival vonzza a kalandozni vágyókat. A siófoki FullExtreme Sportpark felkeresése előtt pedig ajánlott a 90’s évek VHS kazettáit előkutatni és megnézni pár Swarzenegger, vagy Van Damme filmet, biztosan hasznát vesszük egy-egy paintball, lasertag vagy infraharc alkalmával. Ha pedig az északi parkot választanánk, sem maradunk adrenalin nélkül, a Serpa Kalandparkban például egy egyedülálló mászó toronyban, vagy kalandösvényen tehetjük próbára magunkat.

 

Figyelem!
A Balaton parti strandokban akkor sem kell csalódnunk, ha éppen tollasozni, röplabdázni, kosarazni vagy focizni támadna kedvünk. A Mozdulj Balaton! Programnak köszönhetően ugyanis 34 Balaton parti település mintegy 40 standján épültek ki a helyi adottságokat figyelembe véve különböző sporthelyek, sportpályák a parton és a vízben egyaránt, melyeket ingyenesen használhatunk. A tó már évek óta biztonságosan körbetekerhető. A balatoni körút teljes hossza mintegy 200 km. Ebből körülbelül 95 kilométer a kiépített önálló kerékpárút, ezek főként az északi parton találhatóak.

 

b3


VÍZEN
Egyre népesebb azok tábora, akik valamilyen eszközzel szállnak a vízre. A kenun, kajakon és vizibiciklin túl mindenekelőtt a vitorlázásnak, a csónakázásnak és a hajókirándulásnak van óriási népszerűsége, talán amiatt is, hiszen szinte minden parti településen találunk erre lehetőséget. A vízi sportok kedvelőinek mindezeken túl a Club Tihany üdülőfalujában elérhető Stand Up Paddle, röviden SUP elnevezésű kardió-, egyensúly- és erősítő elemeket vegyítő vízi sporto kínál további izgalmakat. A SUP nem más, mint a kenuzás és a szörfözés ötvözete. Az állva evezés bárki számára elsajátítható formáját egyéni és csoportos órákon is magunkévá tehetjük. Ezek után felfedezhetjük a páratlan szépségű Tihanyi-félszigetet a vezetett túrák egyikén, vagy részt vehetünk SUP jógaórákon, illetve egyéni és csapatépítő programokon egyaránt.
Mikor a szelek már több napja zúgnak, a Balaton felett, olyankor bújnak elő a szeles sportok szerelmesei, hogy birtokba vegyék a tó hullámait. A Siófok-Sóstó Strand Campingben a Kite Surffel ismerkedők és a lebegőernyős szörfölés szerelmesei egyaránt megtalálják a számításukat, hiszen speciálisan erre a célra alakították ki a Surfbeachet, ráadásul nem kell több száz métert gyalogolni a mélyvíz eléréséhez sem. Ha pedig magasabb sebességre kapcsolnánk, a wakeboardozástól biztosan feljebb kúszik a vérnyomásunk. Akár a motorcsónakkal vontatást, akár a drótkötélpályás változatot választjuk, a 30km/h sebesség szinte rákényszeríti a deszka viselőjét, hogy minél különlegesebb flipekkel, mozdulatokkal próbálkozzon a hullámokon való siklás közben. A wakeboard Siófok mellett még Balatonfüreden és Vonyarcvashegyen is kipróbálható.

 

b2

 

LEVEGŐBEN

Ha a magasból szemlélődnénk, arra is van lehetőség. A Balaton a fellegekből is lenyűgöző. Szőlők, nádasok, a tavon lágyan ringatózó hajók, a víz partját pöttyöző falvak, a végtelen hosszúságú szőlősorokkal tarkított hegyek és a horizont mögött lebukó nap aranysárga sugarai akár hőlégballonnal is megcsodálhatóak. Az élmény páratlan és életre szóló lesz. A hőlégballonozás nem igényel sem különleges felszerelést, sem pedig előképzettséget, bárki részt vehet az izgalmas utazáson 6 éves kor felett. A változatosságot garantálja, hogy a hőlégballon az időjárásnak megfelelően, mindig más útvonalon közlekedik. A Balatonballoning hőlégballonja a hévízi tó közelében száll fel, április 1. és október 31. között naponta, időjárástól függően. De a Balatont madártávlatból megcsodálni és a szabadság érzését megtapasztalni nem csupán hőlégballonnal lehet, a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a sétarepülés adta örömöket is, harmadmagukkal együtt. A BalatonFly jóvoltából például többféle útvonalat és fellegekben töltött időintervallumot is meghatározhatunk. Repülhetünk Sármellék-Keszthely-Hévíz útvonalán, vagy mindezt kiegészítve megcsodálhatjuk a Kis-Balatont, Badacsonyt, Szigligetet, valamint egy egy órás út keretében Füred és Tihany látképét is. Minden esetben tapasztalt pilóták és jól felszerelt gépeik biztosítják a nem mindennapi élményt, azok számára, akik egy kicsit szeretnének kiszakadni a hétköznapok szürkeségéből, szeretnék maguk mögött hagyni a mindennapi gondjaikat és új nézőpontból tekinteni a világra.

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat