logo

ETALON/ INTERJÚ

2017. 8. szám december-január

 

Kulcsár Edina nevét 2014-ben tanulta meg egy ország, amikor a magyarországi Miss Word nyerteseként a Londoni világversenyen is tarolt, és második lett, mindazonáltal Európa legszebbjének is választották. Történelmi pillanat volt ez, hiszen magyar lány, világversenyen ilyen sikert nem ért el. A történet persze itt szép véget is érhetne. De Edinát valami mégis kiemeli a szépségipar eklézsiájából, amire egyetlen szó nem létezik. Őszinteség, akaraterő, sokoldalúság, kedvesség, kitartás és pozitív gondolkodás. Ez egyszerre predesztinálja őt arra, hogy ma több generáció számára, több aspektusból is Etalon legyen. No és persze minden sikeres Nő mögött áll egy támogató társ. Szabó András alias „Csuti” pedig ezt pontosan tudja.

 

IMG 5635k1

 

Merész kalandra vállalkoztatok a TV2 csatornáján aktuálisan futó Ázsia Expressz produkciójában vállalt szereppel. Miért vágtatok neki ennek az utazásnak?
E: Szeretem a határaimat feszegetni, vonzanak azok a produkciók, amelyek kizökkentenek a komfortzónámból. Az Ázsia Expessz pedig már első hallásra ilyennek ígérkezett. Nagyon tetszett a műsor koncepciója. Még akkor is, hogy ha ott, abban a pillanatban megélni a megpróbáltatásokat nem éppen volt hálás feladat. Ezt a nézők kendőzetlenül láthatják is. Sokszor kiborultam, és nem egyszer sírva fakadtam. Pontosan azért, mert radikálisan felülírta a megszokott életformánkat a kint eltöltött idő. Persze utólag megszépülnek az emlékek, úgyhogy, ha azt kérdeznéd, vállalkoznánk –e rá újból, a válaszom igen lenne. A tapasztalatokkal a hátunk mögött persze már másként indulnánk neki a versenynek.
Cs: Talán nem árulok el vele nagy titkot, ha azt mondom, elsősorban Edina miatt vállaltam ezt a felkérést. Nem lehet elmenni amellett, hogy Edina bizony úgy került a figyelem középpontjába, hogy szépségkirálynő lett. Az emberek jelentős százalékában élnek ezzel kapcsolatban sztereotípiák. Miközben pontosan tudom, hogy soha nem az a legfontosabb tényező a hétköznapi életében, hogy hogy áll a sminkje, vagy milyen a haja. Óriási akaraterővel, céltudatossággal rendelkezik. Nagyon erős és kitartó Nő. Szerettem volna, ha ezt nem csak én, vagy azok tudják róla, akik közvetlenül ismerjük, hanem egy egész ország. De őszintén szólva, nekem is nagyon jót tett ez a verseny. Fantasztikus tapasztalás volt.

 

Miben változtatja meg az embert egy ilyen utazás?
Cs: A szemléletében, az értékrendjében és mentálisan is helyre rakja a dolgokat egy ilyen kaland. Megismered magad és a társadat, miközben elfogadásra, türelemre tanít.

 

Tudtátok, hogy mire vállalkoztok?
E: Amikor elindultunk, nagyjából tudtuk, hogy mire vállalkoztunk, de előzetesen nem akartunk belemélyedni, a műsor struktúrájába, szabályrendszerébe, vagy a ránk váró viszontagságokba. Szerettük volna, ha a meglepetés erejével hat ránk ez az egész. A kint eltöltött második hét végére körvonalazódott, hogy miről is szól ez a verseny. Kőkemény szabályok voltak, amelyeket be kellett tartanunk. Márpedig a szabályokat én nem szeretem megszegni, ráadásul sok esetben az emberi oldalt is próbáltam figyelembe venni, ami adott helyzetekben, és a verseny szempontjából hátrányt jelentett.

 

Ráadásul számtalan nehezítő körülmény volt, például, hogy szinte alig jutottatok ételhez.
Cs: Nagyon összeszedettnek ébernek kellett lenni, márpedig, ha az ember nem eszik, akkor csappan a türelme és a koncentrációja. Mi talán ebből a szempontból viseltük a legrosszabbúl ezt a túrát.
E: Nem arról volt szó, hogy sminkelsz, vagy nem. Hanem az alapvető szükségletekről. Az evésről, ivásról, alvásról, tusolásról, vagy épp arról, hogy már tízedik alkalommal kell visszabújnod ugyan abba a harmadnapos ruhádba.

 

Betekintést engedtek a közösségi médián keresztül a mindennapi életetekbe, így az is tudva lévő, hogy keményen edzetek mindketten. A funkcionális és erőnléti edzések előnyt jelentettek az ázsiai kalandtúrában?
E: Maximálisan, de rengeteg fronton próbálunk helytállni a hétköznapi életben is, így a rendszeres edzések sokat segítenek mindebben. Azt vallom, a sport kitartásra nevel. Én világéletemben sportoltam, atletizáltam, táncoltam, versenytáncoltam, általános iskolában pedig volt egy olyan testneveléstanárom, aki bizony kőkeményen fogott bennünket, mégis nagyon felnéztünk rá. Nem véletlen a mondás, hogy a gyerekkorból sokat hoz az ember.

 

És ez rád nem csupán a sport szempontjából igaz, ha jól tudom?!
E: Valóban. Nehéz körülmények között nőttem fel. Sok, akkor kardinális problémának számító tényező vett körbe, amiért ma már inkább hálával tartozom. Így azt az utat járhattam be, ami által ma azzá lettem, aki vagyok. Mindezért az anyukámnak és a dédnagymamámnak óriási hálával tartozom. Nagyon nagy szeretetben neveltek fel, minden tőlük telhetőt megtettek értem. Igyekszem ezt viszonozni, ahol, és amikor csak tudom. Talán ezért is alakult ki bennem ez a mérhetetlen munkamánia.

 

IMG 0343k2

 

Az ünnepek közeledtével ennek még nagyobb jelentősége van… Mivel kedveskedtek egymásnak?
E: Egyre nagyobb bázisban követ a fiatalabb korosztály is a social felületeimen, ahol gyakran igyekszem kommunikálni, hogy valójában nemcsak az ünnepekkor fontos a család az életünkben! Nálam a hétköznapok is lehetnek kitüntetett alkalmak, nem kell hozzá karácsony, hogy meglepjem a szeretteimet. Az én részemről sem volt soha elvárás a nagy ajándék, és fordítva sem ez a cél. Többször előfordult, hogy saját készítésű ajándékokkal, vagy egy verssel leptem meg anyukámat vagy a nagymamámat, amit én magam írtam, saját kútfőből. Tudom, hogy mekkora boldogság nekik, hogy így vélekedek róluk és, hogy tudják, bárhol is tartok most, az sosem felejtem el, honnan jöttem.

 

Idén a második közös karácsonyotokat töltitek együtt Csutival. Hogy tervezitek az ünnepeket?
Cs: Szerencsére a családunk mind az én, mind pedig Edina oldaláról nagyon jól kijön egymással. Ezért ahelyett, hogy 24-től vándorolnánk, egy nagy közös karácsonyozást szervezünk, hiszen a jövőben egy családként szeretnénk működni, így ennek szellemében éljük meg már most is a közös ünnepeket.

 

Egy ismert modellel együtt jár a népszerűség is. Edina révén, csuti, te is belesodródtál ebbe a világba. Hogy élitek ezt meg?
E: Az elején nagyon féltem, hogy Csuti, hogy alkalmazkodik majd ahhoz, hogy általam Ő is a kirakatba kerül. Pont egy Glamour gálán mutatkoztunk be először együtt a nagyközönség előtt. Abból adódóan, hogy jelölt voltam még nagyobb figyelem hárult ránk. A fotósok és újságírók kereszttüzében őt is nagy érdeklődés övezte az oldalamon. Igazi mélyvíz volt. Számomra is ijesztő volt, mit kezd majd ezzel a helyzettel.

 

Úgy tűnik Csuti, jól vetted az akadályokat…
Cs: Először idegen volt tőlem a közszereplés, de igyekszem magam minden helyzetben feltalálni, úgyhogy azt hiszem, igen mondhatjuk, hogy belerázódtam. A civil szakmám a pénzügyi területhez köt. Nap, mint nap tartok motivációs előadásokat is, így a kommunikációval nem volt gond, szeretem kinyilatkoztatni a véleményemet. Nem derogál a kamera. Ha hívják Edinát, én is készséggel elkísérem.

 

IMG 0390k1CsutiEdina2

 

De nem csak ebben vagy fantasztikus társ a számára… Edina több fórumon is nyilatkozta, hogy inspirálod és segíted őt a munkájában is.
Cs: Valóban igyekszem segíteni őt. Sajnos Edinának rossz tulajdonsága, hogy nem tud nemet mondani. Ezt felismerve fontosnak tartottam, hogy felmérjük és prioráljuk a teendőit, hiszen egyre több frontvonalon kell helyt állnia. Így az időnek és a hatékonyságnak is egyre nagyobb jelentősége van. Próbálom képviselni az érdekeit, nagy szavakkal élve, menedzselni őt. A sikerhez vezető úton szükséges, hogy következetesek és határozottak lehessünk. Én ezt vallom.

 

Mik a terveitek 2018-ra?
E: Több közös projektünk is lesz Csutival. Én is fel –fel tűnök majd a képernyőn. Van már felkérésem nagyobb volumenű produkciókba is, amiről egyelőre nem nyilatkozhatok, de nagyon izgalmasnak ígérkezik. Emellett az elmúlt évek tapasztalataira építkezve szeretném tovább mentorálni és motiválni a feltörekvő fiatal szépségeket, így a saját iskolámat (EDUCATION KULCSÁR) is bővítem új programlehetőségekkel. És bár erőteljesen érdekelt vagyok a divat-, és szépségiparban, de igyekszem a szépségkirálynői mivoltomat egyre inkább a háttérbe szorítani és mélyebb lélegzetvételű projektekben helyt állni 2018-ban.

 

Kikapcsolódásra is jut majd idő az év végén? Hogy álltok a téli sportokkal?
E: Szívesen snowboardozunk Csutival. Bár sajnos van egy ritka betegségem (raynaud szindróma), amelynek köszönhetően nem jól viselem a hideget. Ettől függetlenül már most decemberben is készülünk egy kis bemelegítésre a sípályákon, hogy aztán belevessük magunkat a barátainkkal egy igazi téli sportokkal egybekötött fesztiválba januárban. Most először ellátogatunk ugyanis a Snowattack-re.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Jakab Krisztina

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat