logo

ETALON/ AZ INNOVÁCIÓ NYOMÁBAN
2018. 6. szám szeptember

 


Zalaegerszeg korszerű, lendületes, fiatalos település kíván lenni, ennek érdekében a városvezetés újrafogalmazta a gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi célokat: a zalai megyeszékhely amellett, hogy elindult a változás útján, maga is alakítójává válik a modernizációnak - fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester, amikor az innovációs lehetőségek kapcsán kérdeztük.

 

 

 

z0

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

 

 

A modernizáció felé vezető út egyik és első meghatározó állomása Zalaegerszegen az épülő járműipari tesztpálya, mely máris számtalan területen érezteti hatását: erősíti a szakiskolai képzést, de hat a műszaki felsőoktatásra is, hiszen járműipari, logisztikai, és tesztmérnöki oktatást is kínál majd a város. A kutatás-fejlesztés és az innováció terén szintén óriási távlatokat nyit a projekt - sorolta elöljáróban Zalaegerszeg első embere. Nagy örömünkre a Járműmérnökök Egyesülete Zalaegerszegen, a járműipari tesztpályán rendezte meg nemrégiben nagyszabású megmérettetését, a Formula Student East 2018 nemzetközi mérnökversenyt, mely Európa legmeghatározóbb mérnökhallgatói konstrukciós versenye. A rendezvényre 19 országból 60 csapat, mintegy 1800 fiatal mérnökjelölt érkezett, és méretette meg robbanómotoros, villanyüzemű, illetve önvezető versenyautóit – idézte fel a júliusi eseményt Balaicz Zoltán. Hozzátette: a találkozó remélhetőleg előrevetíti, milyen komoly fejlesztéseket segít elő hamarosan a 45 milliárd forintból megvalósuló, az elektromos és önvezető autók kutatás-fejlesztésének és innovációjának Európában is egyedülálló bázisa.
A beruházás mindemellett felgyorsítja a Magyar Kormány által útnak indított Modern Városok Program keretében tervezett infrastrukturális fejlesztések megvalósulását, mindenekelőtt a Zalaegerszeget - a sármelléki nemzetközi repülőtér érintésével - az M7-es autópályával összekapcsoló kétszer kétsávos gyorsforgalmi út megépítését. A 170 milliárd forintból készülő M76-os autóút különlegessége lesz, hogy a zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódva az önvezető és elektromos járművek közúti tesztelését is lehetővé teszi majd. Az „okosút” a leendő logisztikai központ és kamionterminál fejlődésére is nagy hatással lesz majd - tájékoztatott a polgármester. - Ugyancsak a járműipari tesztpályához kapcsolódik a MOBIL – Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia rendezvénye, melynek idén, 2018-ban másodszor adott otthont a zalai megyeszékhely. A találkozóra a térségben érintett hazai és külföldi járműipari, logisztikai cégeinek, oktatási és kutatási intézményeinek képviselői érkeznek évről évre – folytatta Balaicz Zoltán. A tesztpályához, és a Smart City, vagyis okosváros programhoz kapcsolódóan Zalaegerszegen alakítják ki az 5G-s adatátviteli technológia tesztkörnyezetét, aminek révén a járműiparban és az infokommunikációban is a világon vezető szerepre törekszik Magyarország. A cél az, hogy a 2020-as évekre a világon az első olyan országok közé tartozzon hazánk, ahol ezt a technológiát alkalmazzák. Két intelligens gyalogátkelőhely, vagy köznapi nevén okos-zebra is működik már a városban – Debrecen után Zalaegerszeg a második helyszín, ahol ezt bevezették. Ez egy automata rendszer a hatékony gyalogosvédelemre. Mozgásérzékelő szerkezettel – szenzoros oszlopokkal – és az aszfaltba épített lámpák fényeivel figyelmezteti az autósokat az átkelő gyalogosokra. Az okos-zebrák telepítésétől a balesetveszélyes helyzetek megelőzését várjuk. A településen 2014 óta működik villámtöltő, múlt tavasszal üzembe állítottuk a másodikat is, ám a közeljövőben újabb villamostöltő állomások telepítését tervezzük.

 

zeg

 

Zalaegerszeg fiatalos megyeszékhely, mely igyekszik megfelelni a jövő kihívásainak, ennek keretében létesítettek wifi-pontot a város szívében, a Dísz téren. Az AquaCity-ben és a városi strandon, az ingyenesen letölthető mobil alkalmazás segítségével azonnal hasznos információhoz juthat bárki az igénybe vehető szolgáltatásokról, aktuális programokról. A közösségi közlekedés fejlesztése is megtörtént: ehhez az önkormányzat 300 millió forintot nyert pályázaton. A program keretében buszöblöket, pályaudvart akadálymentesítettek, újítottak, modernizáltak és utas-tájékoztató rendszer épült ki, illetve korszerűbbé váltak a forgalomirányító rendszerek is. A megállóhelyi információs táblák a valós forgalmi helyzetnek megfelelően tájékoztatják az utasokat a jármű helyzetéről, várható érkezési idejéről. Ott, ahol nincs intelligens utastájékoztatási oszlop, mobil telefonon elérhető internetes szolgáltatás segítségével kaphatnak az utasok tudnivalókat a járművek aktuális helyzetéről, várható érkezési idejéről.

 

Szöveg: Péter Gyöngyi, Fotó: Mészáros Renátó

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat