logo

ETALON/ AZ INNOVÁCIÓ NYOMÁBAN
2018. 6. szám szeptember

 

 

Életünk minden egyes dimenzióját átszövi a technológia. De vajon hová tart az okos városok, okos otthonok, okos készülékek fejlődése? Ezúttal a jövőbemutató tendenciák felkutatására indultunk-
a teljesség igénye nélkül- utána jártunk melyek azok a globális előrejelzések, melyek kétségtelenül átformálják az üzleti életet és fogyasztói mindennapokat.

 

70x52

 

A mobilom, én vagyok- Út a csúcs felé

Nem kellett sok idő hozzá, a mobiltelefonok kicsivel több, mint 30 éves pályafutásának jelenkori formációi messze elkerültek az egykor verbális kommunikációs eszközként használt kultikus példányoktól. A mobiltelefonunk multifunkcionális és multimédiás eszközzé vált, amellyel függőségi viszonyt ápolunk.

Mobilunk, rádióként, navigációként, személyi asszisztensként, üzleti platformként, videokameraként, fényképezőgépként, televízióként, vásárlóeszközként, bankként, közösségi élményforrásként, és sok esetben self branding-ünk csábító eszközéül is szolgál, ja, igen, és ha úgy hozza az élet akár telefonálhatunk is vele. Ám a termékfejlesztők szempontjából ez utóbbi már nem napirendi pont. A globális piac gyártóinak egyre kiélezettebb versenypozíciója és termékfejlesztési kényszere, mind inkább komolyabb és innovatív törekvéseket eredményez. A cél, a felhasználót maximálisan, vagy annál eggyel jobban kiszolgálni. Rendre érkeznek tehát a csúcskészülékek. A funkciók és szoftveres lehetőségek terén is egyre nagyobb a lehetőségek tára. És úgy tűnik ez még mindig csak a kezdet. De hová tart a fejlődésben legtöbbet simogatott társunk?

Óriási a verseny, amelyben a média és az informatika karöltve végzi a kutatásfejlesztéseket. Ma ugyanis egy digitális fényképezőgépeket gyártó cég már joggal kerül versenybe egy mobiltelefongyártóval. És hogy ki kerül ki nyertesként? Természetesen, aki a fogyasztói igényeket multifunkcionális szemlélettel szolgálja ki. Vagyis a jövő nyertesei azok, akik egyetlen eszközben képesek integrálni minden fogyasztói igény és ehhez megannyi funkciót és szolgáltatás párosítani. A nagy versenyben pedig úgy tűnik a média és a technológia közötti határok egyre inkább elmosódni látszódnak. A médiakonvergencia tehát rohamos léptéket diktál.

 

Már érinteni sem kell

A jövő készülékeinek gyártása már ma elkezdődött, többek között azzal, hogy bevezetésre kerültek például a gesztusalapú rendszerek, (ez van jelen az iphone X verziójában is). Az Apple 999 dollár értékű legújabb típusába integrált számtalan jövőbe mutató újdonság mellett sokat elmond a közösségi média felbecsülhetetlen hatalmáról, hogy már azt kiszolgáló és támogató funkciókkal is bővelkedik a készülék. (A Portrémód és az új Portrémegvilágítás a lehető legtökéletesebb szelfik elkészítésében segítenek. Ezeknek köszönhetően elértünk arra a pontra, hogy az előlapi kamera fontosabb, mint a hátsó párja.) Ami pedig a mobilappokat illeti, úgy tűnik a jövő a hangalapú platformoké, így néhány éven belül a hanginterfész válik meghatározóvá, mely háttérbe szorítja a hagyományos technikákat (gombnyomogatás). Miközben a jövőben formai változás is bekövetkezik majd és olyan készülékek is érkezhetnek, amelyeket nekünk tetsző módon formálhatunk: a karunkra tekerve egyfajta intelligens óraként működhetnek, majd széthajtva nagyobb kijelzővel és virtuális billentyűzettel dolgozhatunk, végül máshogy összehajtva a zsebünkbe tehetőek. A jövőkutatók olyan víziókat szőnek, miszerint különleges nanotechnológiájú folyékony fém ház borítja majd a készülékeinket, melyek által akár az asztali számítógép teljes kiváltása is lehetővé válik, hiszen helyi tárolókapacitásuk akkora is lehet, hogy akár egy 3D-s 4K filmet is könnyedén streamelhetünk. A távolabbi jövőben pedig minden bizonnyal a kiterjesztett valóság egészen újszerű alkalmazása jelenik majd meg a telefonokban. A készülékek például azonnali információkat szolgáltatnak majd közelünkben lévő személyekről, tárgyakról.

 

17x9

 

Szélsebes hálózatra kapcsolva

Miután mindennapi feladataink egyre inkább automatizáltakká, kommunikációs lehetőségeink pedig egyre különlegesebbekké váltak, a szolgáltatók számára a jövőbeni prioritást a hatékony, rugalmas és gyors hálózatműködtetés jelenti, így az 5 G eljövetele gyökeresen megváltoztatja a globális szélessávú piacot. Mindeközben a gyártók olyan professzionális fejlesztési megoldásokra törekszenek, amelyek az egyre növekvő mobil adatforgalom ellenére is javítják a felhasználói élményeket.

A vezeték nélküli technológia lényege, hogy a jelenlegitől sokkal nagyobb sebességű és kapacitású kapcsolat hozható vele létre, sokkal alacsonyabb várakozási idővel. Amennyiben azonban az 5G valóban sikeresen elterjed, nem csak az olyan eszközökre lesz komoly hatással, mint az okostelefonjaink. A vezeték nélküli VR-eszközök számára is komoly áttörést hozhat, sőt, az egyre fejlődő, sofőr nélküli önvezető járműveket is új szintre helyezheti.

 

A valóságon túl

A mobilszektor ma már nem csak a virtuális valóságra koncentrál, a jövő minden bizonnyal a kiterjesztett valóságé lesz majd, mely már a múlt évben is slágertéma volt, noha látszik, hogy igencsak kezdődő koncepciókról van szó. A VR technológia- egyre inkább átalakítani igyekszik a szórakoztatóipart, az e-sportokat, és játékpiacot, hiszen egyedülállóan magával ragadó élményt ad a felhasználóinak. A kiterjesztett valóságnak azonban nemcsak a szórakoztatásban, de az oktatásban és az ipari szférában is létjogosultsága lesz majd a jövőben. Ennek előfutárai az úgy nevezett az AR headsetek.

 

Begyűrűző médiakonvergencia

Egyre több csatornán lettünk megszólíthatóak, mi felhasználók. Blogokat, online magazinokat olvasunk, vlogokat és egyéb videós tartalmakat fogyasztunk, YouTube zenéket és podcastokat hallgatunk, egyszóval egyre több médiát fogyasztunk, és értékrendszerünk is egyre inkább globalizálódik. Ha akarjuk, ha nem az innovációs ökoszisztéma részei vagyunk. Ám a digitális átalakulás, nemcsak bennünket, magánfelhasználókat érint, hanem a vállalati platformokon is komoly fordulatot eredményez. Egyre inkább teret hódítanak a felhőszolgáltatások, a nagyvállalatok pedig rákényszerülnek a digitális átalakulásra, vagyis arra, hogy újraformálják innovációs hálózataikat.

 

A jövő tendenciája a vállalatokat sem kíméli

„2021-re a globális GDP legalább 50 százaléka a digitális világhoz fog kapcsolódni, és 2020-ra a befektetők metrikus platform-, adatérték- és ügyfélkapcsolat-elemzéseket fognak alkalmazni a cégek beárazásához.” - mint azt jósolják az IT trendekkel foglalkozó szakemberek. Ennek szellemében egy cég sikere, digitális sikerességében mérhető majd, így aki az IT-beruházásokat félvállról veszi, versenyhátrányba kerül és nem lesz képes megfelelni a gazdaság új kihívásainak. A digitális versenyképesség fokozásához rendelkezésre álló idő márpedig rövidebb, mint azt hinnénk. A vállalti döntéshozóknak be kell látniuk, hogy üzleti sikerük kulcsfontosságú tényezője egy új megközelítésű IT architechtúra.

 

Hogy mit is jelent mindez?

Egyre nagyobb szerephez jutnak a dinamikus, hálózatos, rugalmas, távollévők közötti együttműködésen alapuló munkaszervezési megoldások a tradicionális, hierarchikus, bürokratikus és közös fizikai teret igénylő vállalatszervezési modellekkel szemben. Mindemellett még fontosabb szerep jut majd az integrált vállalti platformoknak, amelyeket egy ún. intelligens mag vezérel, mely megfelelő algoritmusok segítségével kezeli a platformra beáramló és azon belül keletkező egyre nagyobb adathalmazt. Emellett kivált rutin feladatok elvégzését. Az intelligens alkalmazások optimalizálják az emberi erőforrásokat, ám a kulcsfontosságú kérdés a biztonság lesz majd. Éppen ezért a gyorsan fejlődő szoftverfejlesztési terület egyre inkább a kiberbiztonsághoz kapcsolódik a jövőben.

A mesterséges intelligenciával felvértezett okos kütyük dominanciájáról, azok elképesztő fejlődéséről további hosszú oldalakon keresztül mesélhetnénk, ám nem tesszük, csupán a karakterhiány miatt. Egy azonban biztos, a technológia önmagunk kiterjesztése. Az életünk minden területén egyre okosabb tárgyak vesznek körül bennünket. Mi pedig azok karmesterei vagyunk. Éppen ezért mindinkább fontosabb lesz megtalálnunk a mértékletességet és önfegyelmet, hogy mi magunk ne lépjünk a karzatba és vezényeljenek AZOK bennünket.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Star Wars Lenovo

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat