logo2

 

 

 

ETALON/ GASZTRO
2018. 7. szám október-november


A krémleves a gasztronómia egyik legizgalmasabb fogása. Hiszen tartalmas, mégsem nehéz, selymes textúrája jól társítható roppanós alapanyagokkal, izgalmasan fűszerezhető és szinte bármilyen alapanyagból elkészíthető. Most három receptet is ajánlunk a bekuckózós őszi estékre.

 

gasztro2

 

Kakukkfüves gesztenyekrémleves

Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 db felkarikázott sárgarépa, 100 g gesztenye (párolt, pucolt), 250 ml zöldség alaplé, 50 ml főzőtejszín, friss kakukkfű, só, bors, fetasajt

 

A hagymát apróra vágjuk. Egy edényben olívaolajat melegítünk, belerakjuk a hagymát és pár perc után a sárgarépát is majd rövid idő alatt üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a gesztenyét, sót, borsot és felöntjük a zöldség alaplével, majd kb. 15 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, hozzákeverjük a tejszínt és a kakukkfüvet és még egyszer felforraljuk. Végül egy kevés morzsolt fetával és friss kakukkfűvel tálaljuk.

 

 

 

 

gasztro1

 

 

Céklakérmleves pirított magokkal hintve


Hozzávalók 4 személyre:
3 közepes fej cékla, 5 szál újhagyma (vagy 1 közepes fej vöröshagyma), olívaolaj, 1,5 liter zöldség alaplé vagy csirke alaplé, fél citrom leve, 2 evőkanál tejföl, só, bors, 1 csokor petrezselyem, pirított tökmag, fenyőmag és zabpehely a díszítéshez

 

Kevés olívaolajon és alacsony lángon kezdjük el párolni a felkarikázott hagymát. Amikor már üveges, adjuk hozzá a meghámozott és felkockázott céklát, forgassuk és dinszteljük 3-4 percig, majd öntsük fel az alaplevünkkel. Főzzük 10-15 percig, amíg a cékla megpuhul, majd tegyük turmixgépbe és turmixoljuk selymesre. Facsarjuk hozzá fél citrom levét, adjunk hozzá 2 evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül egy utolsót keverjünk rajta a turmixszal. Végül pirított magokkal tálaljuk. Aki pedig extra jól szeretne lakni, tálaljon mellé sós krémsajttal megkent pirított barnakenyeret.

 

 

 

 

gasztro


Narancsos-gyömbéres sárgarépakrém-leves


Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg sárgarépa (felkarikázva), 8 dl víz (vagy alaplé),1 narancsból nyert szűrt narancslé, fél, karikázott közepes méretű póréhagyma , 1 kk friss, reszelt gyömbér, 1 ek margarin, só és bors ízlés szerint, fél kk szerecsendió, 2 csipet kakukkfű, 1 ek méz

 

A póréhagymát megfuttatjuk a zsiradékon, majd összepirítjuk a sárgarépával. Felöntjük a vízzel vagy alaplével, majd a narancs levével. Ezután fűszerezzük a kakukkfűvel, sóval és borssal, és 30 percig kis lángon főzzük, amíg a répa meg nem puhul. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, majd még melegen hozzáadjuk a mézet. Végül simára turmixoljuk, és szerecsendióval meghintve tálalhatjuk.


Fotó: Pinterest

Etalon Magazin - Aktuális lapszám