logo

ETALON/ GASZTRO
2018. 5. szám július-augusztus


Igazolt tény, hogy a mai kor nemzedékének egészsége a rohanó technikai fejlődéssel párhuzamosan rohamos ütemben mozdult el a betegségek irányába. „Köszönhető” mindez egyrészt a mindennapjainkat átható stressz-faktornak, hogy az ételekben rejtőzködő adalékanyagok, tartósítószerek egészségünket romboló hatásairól ne is beszéljünk! Vannak azonban olyan lelkes és ambiciózus fiatalok, akik saját történetükön keresztül mutatnak példát a hasonló problémával küzdők, vagy éppen ezt az állapotot elkerülni kívánók számára.

 

750 0960 pp

 

750 1050


Szennyai Anita egy határozott, munkájára igényes nő, aki nem csupán azok számára kínál alternatívát, akik szervezetében a glutén, a laktóz jelenléte autoimmun folyamatokat indikál, hanem azok számára is, akik fontosnak tartják megőrizni egészségüket. A hagyományokkal ötvözött modern környezet, a „mindennek megvan a maga helye” érzés tökéletesen tetten érhető a Keszthelyen nyílt kávézó atmoszférájában, amely kellemes miliőt teremtve adott otthont az álmok megvalósulásához vezető útról szóló beszélgetésünknek.

 

Egy év telt el azóta, hogy találkoztunk. A jövőbeli elképzeléseidet sikerült valóra váltanod?
Az elmúlt egy év valóban sok változást hozott az életemben. A vonyarcvashegyi cukrászműhelyünket átköltöztettük a jelenlegi kávézó mellé, emellett pedig tavaly októbertől már regionális kiszállítást is végzünk cukrászdákba, kávézókba Zala és Vas megyére kiterjedően. Mindig is szerettem volna egy olyan közösségi helyet, ahol minden apró részletében az én elképzeléseim valósulnak meg, emellett pedig találkozhatok, beszélgethetek a vendégeimmel. Mondhatnám azt is, hogy itt lesz a Lel Ki Főzde szív-központja. Szerencsés vagyok, mert olyan emberek alkotják a csapatomat, akiknek a munkája az én maximalitásommal tökéletesen párosul.

 

750 1056

Egyedi lakberendezési megoldás, hogy aki betér a kávézóba, betekintést kap az egészséges sütemények elkészítésének folyamatába, hiszen csak egy üvegablak választja el a kávézó helyiségétől magát a műhelyet.
Igen, olyan akár egy keretbe foglalt mozgókép. Azt gondolom, hogy a mai világban az embereknek szükségük van a szolgáltatóval szembeni bizalomra, s itt most kifejezetten a vendéglátóegységekre gondolok. Az, hogy láthatják a folyamatokat, látják, honnan érkeznek a finomságok, ami megnyugvást jelenthet számukra, ugyanakkor ez az „ablakos” megoldás már önmagában is különlegessé varázsolja a hely hangulatát. Törekedtünk arra, hogy a régi nagyszülői, dédszülői bútorokat saját kezűleg felújítva egy kis provanszi életérzést csempésszünk a mindennapokba. Az apró kiegészítők helye alaposan megtervezett, akárcsak a sütemények kompozíciói. A kávézóban többféle pékáru, édesség kóstolható, így például a gofri glutén-, cukor-, és laktózmentes változata, különböző ízvilágú smootie-k, frissen facsart gyümölcslevek, limonádék. A franciákat megidézve: croissanthoz hasonlító kifliket készítünk, egy kis vajjal és cukormentes, saját márkás dzsemmel tálalva, de ha valaki zserbós csigára vágyna, az sem akadály. Jelenleg harminc fajta édességet készítünk, melyek közül most főként a málnás, habos, epres változatok a kedveltek, de a sajttortákat bármelyikét is felszolgálhatjuk, mindig nagy sikernek örvendenek. A visszajelzések alapján egyértelműen a Lel Ki Főzde szelet viszi a prímet, melynek egy glutén-, laktóz- és cukormentes sportgolyó az alapja, melyre egy mascarponés, laktózmentes krém kerül, végül pedig málnával és eperrel bolondítjuk meg.

 

750 1071 Edit

 

A glutént, a laktózt és a fehércukrot teljesen száműzted a cukrászműhelyedből. Mit tapasztalsz? Egyre nagyobb igény mutatkozik az egészséges édességek iránt?
Mivel én is gluténérzékeny vagyok, olyan süteményeket készítek, amiket magam is szívesen fogyasztok. Itt teljesen egészséges hozzávalókkal dolgozunk, tehát nem készül például fehércukorból sütemény, hanem a megfelelő helyettesítővel pótoljuk azt. Nálunk nincs olyan, hogy „Nyomokban glutént tartalmaz..”. Mivel 100 százalékosan mentes hozzávalókból készítjük a sütiket, ilyen opció fel sem merül. Ugyanez igaz a tejre is. Sokszor észrevétlen a különbség a sima és a mentes változat között. Mielőtt nálam is intoleranciát diagnosztizáltak, édesszájú voltam. Ezért kezdtem el magamnak mentes dolgokat készíteni, kísérletezgetni, s a Lel Ki Főzde alapkoncepciója is így született.

 

Tehát nem csupán a már érzékenységekkel küzdőkhöz szólsz.

A megelőzés – mint az élet bármely más területén – rendkívül fontos, kulcsszerepű. Sokaknál előfordul, hogy tapasztalnak magukon tünetet, ám nem tudják, hogy valójában intolerancia áll a hátterében. A meddőség egyik felelőse is a helytelen táplálkozásban keresendő, ismerőseim közül többen változtattak életmódot és most már boldogan babáznak. A pajzsmirigy betegségek esetén az első, amit el kellene hagynunk az a glutén tartalmú ételek fogyasztása. Az ilyen típusú életmódváltáson mindenki csak nyerhet. Van egy mondás, mely szerint: „Nincs pénzed az egészségre? Majd lesz a gyógyszerekre…” Tudatosan kellene reformálnunk az életünket, rá kell ébrednünk, hogy meg kell előznünk a bajt! Ne a cukros-habos sütiket együk, amelyek sokkolják az inzulinszintünket, hanem válasszuk azok mentes változatait! Az egészségtudatosságnak eredményeképpen pedig bőrünk, megjelenésünk is azt üzeni majd, hogy minden a legnagyobb rendben.

 

750 0857 pp

 

Hatalmas megtiszteltetés ért: Te lettél 2018-ban Az év vállalkozónője. Mi játszódott le benned, amikor megkaptad ezt a kiemelkedő tisztséget?
Ez egyértelműsítette számomra, hogy jó úton járok. Kicsit úttörőnek is érzem magam, mert nem egy kijárt ösvényen lavírozok, hanem megyek a saját elképzeléseim és a szívem után. Ahogy a kávézó ajtaját először átléptem, éreztem a helyiség rezgéseit, hogy ez a hely tökéletes helyszíne lesz álmaim megvalósulásához. Rengeteg munka és lemondás után egy cseppet sem vélem úgy, hogy nem érett volna meg az igyekezetem gyümölcse, de azt gondolom, hogy ha valamit szívvel-lélekkel csinálunk és minden energiánkkal arra összpontosítunk, akkor kinyílnak előttünk a lehetőségek kapui. Csak jó nagy adag türelemre és kitartásra van szükség.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Szeiler Gábor

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat