logo

ETALON/ WEDDING EDITION
2018. 7. szám október-november

 

 

Nem mindenki vágyik hatalmas vendégseregre, ünnepélyes templomi szertartásra vagy hajnalig tartó mulatozásra az esküvője napján. Vannak, akik kerülnék a nagy felhajtást és inkább elutaznának kettesben egy egzotikus, távoli szigetre, ahol a naplementében mondanák ki egymásnak a boldogító igent. Ám az egyszerű, meghitt szertartás és a násznép hiánya még nem jelenti azt, hogy a szervezés is ennyivel könnyebb lenne, vagy, hogy a mézédes tengerparti romantika akár töredékébe kerülne, egy hagyományos menyegzőnek.

 

beach wedding main

 

Homokba úszó puha tüll, morajló tenger, festményszerű égbolt, csak te és Ő… A tengerparti esküvő idilli mámora ugyan csodálatosan hangzik, de vajon bárki megengedheti magának? A számok azt mutatják, hogy egy ilyen álomesküvő gyakorta többe kerül két főre, mint egy átlagos itthoni menyegző 200 főre. Először a helyszínt érdemes kiválasztani: már ilyenkor jó tisztában lenni azzal, hogy teljesen más árak vonatkoznak a görög tengerpartra, például Mykonosra vagy Ciprusra, mint mondjuk a francia polinéziai Bora Borára. Előbbire számoljunk 800-900 ezer forintot minimum, a másikra 2-3 millió forint körül mozog az alapár.

 

Ha nem vagyunk a tradíciók és a különböző esküvői szokások hívei, akkor egy tengerparti esküvőnél megfelelőbbet nem is találhatnánk. Nincsen rajtunk akkor nyomás, mint amikor 150 családtagunk és barátunk figyel minket egyszerre, és attól sem kell tartani, hogy valakinek túl meleg, míg másnak túl sós lesz a tyúkhúsleves. Itt csak a menyasszony és a vőlegény van, nekik kell, hogy minden tetsszen. Gyakori, hogy a családban keletkezett feszültség vagy rossz viszony miatt dönt a pár a külföldi szertartás és a vendégsereg mellőzése mellett, és persze sokan úgy gondolják, a szervezés körüli stresszt is megúszhatják ezáltal. Ám ez utóbbi nem biztos, hogy így lesz.

 

A helyszín kiválasztásánál ne csak az ár legyen a döntő kérdés: nézzünk utána, milyen szabályok vonatkoznak az adott országban a házasságkötésekre. Sok helyen ugyanis csak szimbolikus szertartást tudnak levezényelni, hiszen az ott kötött házasságokat Magyarországon nem ismerik el. Amennyiben mégis, azt honosíttatni kell itthon, amihez hivatalos fordítás is kell: nem kevés pénzért és időért természetesen. Ezután kerül a külföldi esküvő dátuma a magyar házassági anyakönyvi kivonatba, és ez akár heteket, hónapokat is igénybe vehet. Ellenben a szimbolikus szertartásnál erre nincs szükség, sokkal gyorsabban leszervezhető és semmi sem áll az utunkban, hogy akár már holnap indulhassunk. Ennek a hátránya viszont, hogy itthon előtte vagy utána be kell fáradni egy anyakönyvvezetőhöz, aki a magyar szabályok és törvények alapján összeadja a párt.
Ha mégis a hivatalos szertartás mellett döntünk, akkor először is az anyakönyvi kivonatunkat, illetve a válás tényét igazoló anyakönyvi kivonatot, vagy az egyedülállóságot igazoló dokumentumot kell beszerezni. Ezeket hiteles fordításnak kell alávetni a célország anyanyelvére, de ettől eltérő nyelven is kérhetik. Apostille vagy más néven Hágai pecsét is szükséges néhány úti cél esetében: ez egy háromnyelvű igazolólap, amit a dokumentumhoz fűznek ezzel igazolva a hitelességét. A nászút után újra irány az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt., ahol az eredeti házassági anyakönyvi kivonatról készítenek hiteles fordítást. A dokumentumot bármely hazai anyakönyvvezetőhöz be lehet nyújtani, aki ez alapján elkészíti a magyar házassági anyakönyvi kivonatot. Az általános eljárástól természetesen vannak eltérések különböző országok esetében: például van, ahol azonnal a helyszínen odaadják az okiratot a házasság megkötéséről, míg máshol kipostázzák azt, van, hogy csak hónapokkal a szertartás után. Mindenképpen célszerű ezeket már jó előre megérdeklődni, különösen, ha minél előbb szükségünk van a házassági anyakönyvi kivonatunkra, mondjuk, mert hitelt szeretnénk felvenni.

 

Ne csak a dokumentumaink legyenek rendben, ellenőrizzük, szükséges-e védőoltás az adott térségbe utazóknak, illetve milyen házi patikával készüljünk fel. A legkedveltebb egzotikus helyszínek a házasságra készülő párok esetében Mauritius, Seychelles-szigetek és Sri Lanka. Átszállásokkal, transzferrel és várakozással együtt fél vagy egy napot is kitehet az utazás. Aki nem szeretne messze repülni, az maradhat a kontinensen belül is: Ciprus, Rodosz, Tenerife vagy éppen Madeira szigetén is szerveznek álomszép esküvőket. Azt azonban tudni kell, hogy általában ebben a térségben nem lehet hivatalos esküvőt szervezni a tengerparton, hanem erre alkalmas termekben, kertekben vagy pavilonokban adják össze a párt, majd utána a fotókat el lehet készíteni a fövenyen.

 

Érdemes a ruhát és a fontosabb kellékeket a kézitáskánkban tárolni, nagyon kellemetlen lenne, ha nem érne oda a szigetre velünk együtt a feladott poggyászunk. A ceremónia mindenhol az adott ország nyelvén zajlik, amit legtöbbször egy szállodai alkalmazott fordít angolra, ezért ha nem beszéljük jól a nyelvet, kérjünk egy magyar tolmácsot a helyszínre. Több magyar és külföldi utazási iroda is foglalkozik már egzotikus helyszíneken rendezett esküvők komplett leszervezésével (van olyan csomag is, ahol tényleg csak magunkat kell vinni, minden mást biztosítanak), érdemes őket megkeresni, mert nemcsak a tapasztalatuk ér kincset, hanem, ha mindent náluk foglalunk, még nagyobb kedvezményeket is kaphatunk, mint egyéni szervezésnél, ami több százezres vagy milliós tételnél már cseppet sem elhanyagolható.


A tengerparti esküvő kétségtelen előnye a rövid, kötöttségektől mentes szertartás, a csodálatos helyszínen készült fotók, amiket életünk végéig elégedetten nézhetünk újra és újra, és a kevésbé konvencionális, így könnyedebb, kényelmesebb viselet, akár mezítláb is állhatunk a homokban életünk nagy napján. Emellett pedig tényleg nem kell másra figyelni, csak a párunkra, hiszen itt is, ahogy aztán a házasságban is, neki kell megfelelnünk. Az igen kimondása után pedig azonnal következhet a legjobb része az esküvőnek: a nászút.

 

Szöveg: Zakály Viktória, Fotó: Fotolia

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat