logo

ETALON/ WEDDING EDITION
2018. 7. szám október-november

 


Letisztult, mégis izgalmas, spontán, mégis jól átgondolt, megismételhetetlenül egyszeri, mégis örök. Az esküvői fotózás tendenciája évről évre változik. Páratlan látásmód, tapasztalat és kreativitás kell, hogy a mai trendeknek megfelelő végeredményt alkosson a fotográfus. Benkő Péter a Luxfotó tulajdonosának gazdag archívuma az elmúlt évben sem a sablonos munkákból gyarapodott. Ezúttal Rita és Ákos Párizsban ihlettet vizuális világán keresztül invitálunk az esküvői fotózás világába!

 

eskra0529

 

Az esküvői fotózás akkor kezdődik, amikor a gépet még a kezedbe se vetted, ha jól sejtem?!
Igen, az egymásra találással, és azzal a kémiával ami vagy működik, vagy nem. Ez már az első találkozáskor eldől. Ideális esetben a párnak van elképzelése a kreatív fotózásról, hiszen előzetesen felkutatja a szakmai oldalakat és tájékozódik. Így amikor már találkozunk, többé-kevésbé tudja, milyen hangulatú képeket szeretne viszontlátni, milyen miliőben képzelné el magát. Egyszóval van egy elképzelése az esküvői kreatívok vizuális keretrendszeréről, ám optimális esetben csupán annyi, amennyi még inspirálóan hat rám, a fotósra. Vagyis nem szeretne rám erőltetni egy adott stílust, hagyatkozik a szakmai véleményemre a koncepció megálmodásában, és nem egy Instagramon látott sorozat mintájára szeretné a képeket elkészíteni, hanem szabad kezet ad.

 

eskra1183

 

eskra1500

 

Ez utóbbi, vagyis a közösségi média hatása az esküvői kreatívra nézve is ekkora volumenű?

Még számomra is megdöbbentő mekkora kihatással bír a műfajra. Pont ez a fajta virtuális terep az, ami miatt egyre magasabb elvárások vannak a fotós szakma felé. Ami persze nem feltétlenül baj, hiszen pont ez az, ami az elképesztő ütemű technikai fejlesztések mellett folyamatos megújulási kényszert is eredményez a szakma oldaláról. És a jó fotós mindig képes erre. Az esküvői fotózás nem válhat rutinná. Nemcsak azért, mert az az adott pár saját, egyedi, senki mással össze nem téveszthető stílusjegyeket hordozó nagy pillanatának lenyomata, hanem azért is mert ez egy felelősség a fotósra nézve.

 

eskra1157

 

eskra1505

Mennyire szól a fotózás a technikáról?
A fejlesztések rengeteget segítenek, hiszen a gyártók egyre több funkciót képesek egyre kisebb méretekbe préselni. Könnyített és jól mobilizálható felszereléssel dolgozunk. Ez különösen fontos a külső helyszíneken történő munkák során, ahová soha nem egy géppel megyünk, pótgépek, pótvakuk, pót objektívek és fénytechnikai eszközök hada jön velünk. De ha a végterméket nézzük, az arányokban a helyszín, a fotós látásmódja és a pár döntőbb jelentőségű.

 

eskra1791

 

És ha már látásmód, milyen Benkő Péter stílusa?
Sokféle (nevet). Mindig olyan, amit az adott projekt megkövetel. Egészen más enteriőröket, gasztonómiai témát, vagy tárgyakat fotózni, mint portrét, vagy egy esküvői kreatív sorozatot elkészíteni. Míg az előbbiekben az aprólékosság és a fénytechnika kapja a főszerepet, az utóbbinál a szabadelvűség vezérel. Az esküvői képek esetében nincsenek beállított fotók, maximum a kompozíciónak megfelelő instruálás. Mindig az adott pillanat hozza meg az elképzelést. A háttér, a fények, a mozdulatok mind-mind olyan elemei a fotózásnak, amelyek improvizatőrré teszik a fotóst. Ettől lesz kreatív és inspiráló az egész, főleg ha a pár is bátran vállalja az érzelmeit és önmagát a lencse előtt. Ha megnézed például Rita és Ákos kreatív fotóit, látszik, hogy mennyire életszerűek és dinamikusak a képek. Azt hiszem, ez a sorozat mesél a stílusomról a legtöbbet most.

 

eskra2055

 

Hogy látod az esküvői fotózás trendjének evolúcióját?
Egyre több pár vágyik az önkifejezésre és az egyediségre, ami az esküvő minden mozzanatában megmutatkozik. Kezdve a helyszín és a ruha választástól, egészen a szertartásig, ma már minden egyedi. Ebbe a sorba tartozik a kreatív fotózás is. Ehhez jött még az a szakmai tendencia, amelyben a menyasszonyok által viselt exkluzív ruháknak megfelelő letisztult, időtlen couture stílusú képek dominálnak. Ma már az sem ritka, hogy a menyasszony és vőlegény képesek több száz kilométert utazni azért, hogy esküvőjük életre szóló lenyomata minél különlegesebb és egyedibb legyen. És itt most nem feltétlenül a tengerparti esküvőkre gondolok. Sokkal inkább az európai nagyvárosok urbánus közegére, vagy unikális természeti adottságú nemzetközi színterére.

 

eskra1580

 

Ezt szemlélteti Rita és Ákos esküvői fotósorozata is, akik különleges helyszínen képzelték el a kreatív fotók elkészítését.
Párizs felszabadult, francia életstílusa, illusztris műemlékei, őrült romantikája, gazdag kultúrája, elegáns és kacér építészete elképesztő energiákat szabadított fel bennük, ráadásul lenyűgöző atmoszférát festett a kompozícióknak. Erre a munkára tavasszal került sor, három napot fotóztunk a francia főváros gyönyörű attrakciói között, fantasztikus hangulatban és pezsgésben. Azt gondolom, a végeredmény önmagáért beszél. Minden kép egy történetről mesél. A sorozat egységességét pedig a különleges színvilágú utómunkával értük el.

 

eskra1546

 

Ha valaki nem tud külföldre utazni az esküvői fotók elkészítésért, mégis szép eredményre vágyik, milyen koncepcióban gondolkoztok?
Nagyon sok inspiráló hely van a közeli régiókban is. A gasztroturizmus jelenségének egyre szélesebb körben való elterjedésével, az esküvői koncepciók például egyre gyakrabban alkotnak gyönyörű fúziót a borokkal, a borbirtokokkal. A szőlőtőkék rusztikus látványa, a hangulatos pincészetek is kiváló helyszínéül szolgálhatnak mind a fotózásnak, mind a szertartásnak és a partinak. De múzeumok, kastélyok, tavak, botanikus kertek, városi panorámák, bisztrók is jó témák lehetnek. A fotók készülhetnek akár több időpontban, több helyszínen is. Ezt a menyasszony saját megvásárolt, vagy egyedi tervezési ruhája esetén egyértelműen könnyebb kivitelezni.

 

eskra1645

 

Mi az álomhelyszín számodra, ahol szívesen fotóznál esküvői kreatívot?
Autentikus európai kis-, és nagyvárosok bármelyike szóba jöhet. De szívesen fotóznék párt egyszer egy teaültetvényen, vagy a dzsungelbe a mohás fák tövében, óriási levelek árnyékolta, beszűrődő fényekkel, ugyanakkor gyönyörű végeredmény születhet az ausztriai hegyekben is.

 

eskra0916

 

A kreatív fotózás mennyiben különbözik a nagy nap momentumainak megörökítésétől?
Ez utóbbi esetében zsurnaliszta perspektívából kell mutatni az eseményeket, kezdve a készülődéstől, a szertartáson át, a felszabadult és adrenalintól túltengő pillanatokig. A nagy napon az élet a legjobb rendező és az időzítés a legfontosabb.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Benkő Péter - Luxfotó

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat