logo

ETALON/ WEDDING EDITION
2018. 7. szám október-november

 

Az élet egyik legfontosabb pillanatában, amikor a NŐ elbűvölni, lenyűgözni és ragyogni szeretne, a FÉRFI szerepe is igen jelentős. Hiszen Ő az, aki felébresztette és táplálja ezt, Ő az, aki oltalmaz, felemel, biztonságot teremt, és aki a tradíciót tiszteletbe tartva, az oltárnál is fogadalmat tesz erre. Hogy a vőlegény kifogástalan ízléssel kísérhesse menyasszonyát a nagy napon, bizony a megfelelő jellem mellett illusztris megjelenés is dívik. A férfiak számára kínált alkalmi viseletek gazdag tárháza erre kínál lehetőséget, ám mivel a mindennapi öltözködés is messze került a klasszikus, úriember stílustól, komoly kihívást jelent megtalálni a megfelelő öltözék kiválasztását arra az alkalomra, amely megkerülhetetlenül elvárja a makulátlan stílust. A témáról Schiffer Miklós stílustanácsadót kérdeztük.

 

cid 1596CDD1 F961 4611 B34B 33D1AB10C15C

 

Milyen frissítéseken, újításokon megy keresztül a klasszikus elvárásoknak megfelelő vőlegény öltözet?

A formális öltözet lényegében nem változik, tehát marad az öltöny, a mellény, a zárt cipő, a divat annyiban változtatott rajta, hogy lényegében szűkebb lett minden. Az emberek általában fiatalon házasodnak, legalábbis először, ekkor pedig kedvelik a szűk, keskenyebb fazonokat, amiket a hétköznapokon is hordanak, korábban az egyenes vagy bővebb szabás volt a jellemző. Ami még újdonság, azok a brokátmellények széles, díszített gombokkal (nekem ez kifejezetten nem tetszik, és valójában nem értem, miért választják, előszeretettel az urak). Van egy félreértés az esküvőre készülő vőlegények esetében: nem kell túl díszesnek lennie az esküvőn, ez a menyasszony szerepe, ő a nap fénypontja. A vőlegény feladata, hogy méltó párja legyen, ugyanakkor ne akarja túlragyogni az arát.

 

16x25


A pompát hagyjuk meg a hölgyeknek?

Nézzük csak meg a George Clooneyt, az esküvőjén nemes egyszerűséggel és nem hivalkodóan választott ruhát, hagyta érvényesülni a feleségét, hiszen elsősorban ez a nő ünnepe, a lányból asszony lesz. Persze az esküvő a szerelem és a pár ünnepe is, mégis mindenki a menyasszonyra kíváncsi, mindenek előtt őt szeretnék meglesni. A hölgyek képesek hónapokat, éveket eltölteni a ruha kiválasztásával, miközben az urak gyakorlatiasabbak ezen a téren. Gyakran fordul elő, hogy az utolsó héten foglalkoznak a ruhaválasztással. Ez persze nem azt jelenti, hogy a vőlegény és a menyasszony ne egy szinten öltözködjenek. A férfiak kedvelt választása a klasszikus morning dress, ami azt jelenti, hogy a férfin zsakett vagy coat van, ez a klasszikus és elegáns délelőtti megjelenés. Délután a szmoking, este pedig a frakk. Sokszor látom, hogy délelőtti esküvőn szmoking szerepel, pedig az kifejezetten délután, esti öltözet. Ez gyakori hiba szokott lenni, de persze azt még a stílustanácsadó is megérti, hogy ilyenkor a hétköznapoktól eltérő, ünnepi megjelenésre vágynak az urak, azért válasszák.

 

10x15


Ha már az öltöny megvan: mi a helyzet a kiegészítőkkel, ezen a téren hogyan válasszunk?

A cipő minden esetben legyen új, nem kitaposott, hanem ép bőrtalppal, és lehetőleg ne Help me felirattal (nevet). Fűzős vagy csatos cipő legyen fekete vagy mélybarna. Világos öltönyhöz, természetesen világos szín dukál, de amit nehezen viselek, ha fehér öltönyhöz fehér cipőt választ valaki. Ez nagyon olcsó, amolyan tánczenekaros hatást kelt.

 

A klasszikus megjelenés mindig nyakkendős, bár az urak nem szeretik viselni, különösen azok, akik amúgy a hétköznapokon sem viselnek nyakkendőt. Ahogy vége a ceremóniának, már lazítanak is rajta vagy szabadulnak meg tőle. Én úgy gondolom, hogy ez hiba. A csokornyakkendő is nagyon divatos, bár nem úgy hordják, ahogy kellene, hiszen az igazi az kézzel kötött, nem egy előre készített masni, amit sok helyen látni vélek. Aztán vannak a szélesebb nyakkendők tűvel megszúrva, a kravátli, ilyet is lehet látni, ezt is tudni kell viselni, remekül állhat.

 

A legnagyobb ízlésficamot azok az esküvői szalonok követik el, akik igyekeznek valami cifra köpönyeget ajánlani a bizonytalan férfiaknak, ami aztán nem elegánsan, inkább idegenül, furcsán hat. Az a férfi, aki azt esküvőjén jól akar festeni, véleményem szerint vegyen fel egy sötétszürke vagy mélykék öltönyt, egy bézs vagy szürke mellénnyel, egyszerű nyakkendővel, hófehér inggel, fekete cipővel, ezzel nem hibázhat.

 

blog 20170404 wilvorst

 

Ha mégis hibát vét a vőlegény az öltözködést illetően, akkor mi a legnagyobb tévedés, amivel egy elronthatja a megjelenését a nagy napon?

Sok ilyen lehet: boka alatt, gumiját vesztett zokni, gyűrött vagy nem tiszta, nem megfelelő méretű ruha, piros vagy más nem megszokott szín az öltözetben. Mind-mind ront az összhatáson, de talán a legnagyobb baki mégis az, amikor látok egy nagyon kitalált, ízlésesen felöltözött menyasszonyt és mellette egy hozzá öltözetben egyáltalán nem passzoló vőlegényt, ha nincs meg az összhang. És itt nemcsak árbeli különbségről van szó, bár nyilván az is látszik, hogy a menyasszonyi ruha sokszorosa a vőlegényének, de hanem az átgondoltság hiányáról, a részletekre való odafigyelésről. És ugye egy jó menyasszony nemcsak a saját outfitjét állítja össze gondosan, hanem ügyel a vőlegényével való összhangra is. Ez pedig nem ár kérdés, hanem odafigyelés kérdése.

 

Cxw mQ2XEAAGw2z

 

Ön szerint miben jelenjen meg 2019-ben az esküvőjén a stílusos férfi?

Formális esküvő esetén morning coatban vagy suitban, világosszürke zsakett kabátban, szürke mellényben, hófehér ingben és világoskék nyakkendőben. Ha pedig klasszikus öltönyben szeretne az oltárhoz állni, akkor olaszkék öltönyt, fekete cipőt, fehér inget és kék vagy szürke nyakkendőt javasolnék. Kerüljük a feketét! Aki bizonytalan a stílusát illetően lehetőleg klasszikus elemeket válasszon, azokkal ugyanis nehéz hibázni.

 

Szöveg: Zakály Viktória, Fotó: Wilvorst

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat