logo

ETALON/ SEBESSÉG
2018. 8. szám december

 


Több modellfronton is formás idomokkal és kivételes technikai belbeccsel erősített a Volvo az elmúlt évben. Noha 2018-ban szinte kivétel nélkül beszámoltunk az újdonságokról, most jöjjön egy kis összefoglaló a svéd székhelyű cég három prémium kategóriás szabadidőjárművéről, melyek magasra tették a mércét a saját kategóriáikat illetően.

 

v


Volvo XC90
A nagytesó – új terepre tévedt a Volvo.

A Volvo XC90 a götteborgi gyár első terepjárója, melynek fő piaca az USA, de természeten kontinensünkön is szép szám eladására predesztinálja a gyárat. A tengerentúlon Sport Utility Vehicle, nálunk szabadidőjármű, de a Volvo csak simán sportterepjárónak hívja a kategóriát, ahol képviselteti magát az új XC90-nel. Az autó formája és egyedi külső stílusjegyei rendkívül markánsak és méltóságteljesek ugyanakkor nem hivalkodóak. A futómű könnyű vezethetőséget biztosít, a belső környezet pedig magával ragad minden utast. Tekintélyes mérete és visszafogott formája révén az XC90 nyugalmat és magabiztosságot áraszt - igazi skandináv, kortárs remekmű. A letisztult kabinban különleges minőségű anyagok teszik ékszerszépségűvé a kezelőfelületeket. A pazar, minimalista kialakítás, megteremti a helyet a meditatív pihenéshez. A gördülékeny közlekedést pedig a Vezetési Asszisztens és egy sor vezetőtámogató rendszer (akárcsak a 360° fokos kamera, a BLIS™ Holttérfigyelő Rendszer, vagy az Automatikus Parkolórendszer) segíti, hogy a digitális extrákat és a prémium audiorendszert már ne is említsük.

 

v2

 

............................................

 

Volvo XC60
A leg-leg-leg – a legbiztonságosabb brand legbiztonságosabbja és legjobbja.

 

Az új Volvo XC60 az utóbbi évek legnagyobb számban eladott prémium szabadidőjárművének utódja. Az utód ráadásul a cég első autójának, az ÖV4-nek a 90. jubileumán, 2017. április 14-én debütált, a vártnál is nagyobb sikerrel. Az új XC60 minden idők egyik legbiztonságosabb autója, a legmodernebb biztonsági technológiákkal dolgozik, mint például az új Frontális ütközést elkerülő rendszer, ami a kormányzásba beavatkozva segít elkerülni az esetleges szemből történő ütközést. Ezen felül felsorakozik több vezetőtámogató funkció is, melynek mindegyike a kritikus helyzetekre lett kiélezve és a balesetek hatékony elkerülésére szolgál. A Volvo XC60-at a 2018-as évben a World Car of the Year zsűrije a Világ Év Autójává választotta, New Yorkban.

 

v22

 

............................................

 

Volvo XC40 

Veni Vidi Vici – első próbálkozásra Az Év Európai Autója a Volvo kisméretű szabadidőjárműve.

A svéd autógyártó a divat és a művészetek bölcsőjében, Milanóban rántotta le a leplet az első városi szabadidőjárművéről, az XC40-ről még 2017 őszén. A cégóriás elnök-vezérigazgatója, Håkan Samuelsson már akkor egy vadonatúj irányt várt az első városi szabadidőjárműtől, mellyel kétségtelenül vonzóbbá tehető ez a szegmens. Persze a jövőkép nem volt a földtől elrugaszkodott. Az új XC40 lenyűgöző innovációival, kifejező formavilágával, zseniális tárolómegoldásaival és intelligens technológiák sorával vált tökéletes városi társsá, elsősorban a női vásárlók számára. Ugyanakkor kár volna egy városi „futkozónak” becsmérelni, az XC40 ugyanis a 60-as és 90-es modelleknél megismert, díjnyertes biztonsági, kapcsolódási és infotainment technológiákat örökölte nagytestvéreitől. Ezzel a Volvo városi szabadidőjárműve olyan biztonsági és vezetőtámogatófunciókkal bír, mint a 360 fokos kamera, a Volvo Pilot Assist, vagy a City Cafety rendszer.

 

v3

 

Szöveg: Farkas Márió, Fotó: Volvo Cars