logo

ETALON/ SEBESSÉG
2018. 8. szám december

 


A vadonatúj Lexus UX nem csak a világ legfejlettebb termikus hatékonyságú környezetbarát hibrid elektromos hajtásával készült, de egyéni igényekhez igazodó felfüggesztése, a közvetlen kormányzása és professzionális összkerékhajtása is arról gondoskodik, hogy valódi élményautó legyen.

 

2018 ux 04

 

SZENVEDÉLYES ALKOTÁS
A Lexus tervezői mindig az új elképzeléseket, az új eredményeket és az új önkifejezési lehetőségeket keresik. Az egész gyártási folyamatot a Takumi mesterek precizitása hatja át. Tudásuk századokon át csiszolódott, érzékszerveik hihetetlenül kifinomultak, mert tökéletes eredményre törekednek. Kivételes a kézzel varrott kárpit, az egyedi módon készített fényezés, a szakemberek által ellenőrzött minőség.

 

MERÉSZ FORMAVILÁG
A Lexus alkotói nem sajnálnak időt, fáradságot olyan gépjárművek alkotására, amelyekben egyesül a tradicionális technikák szépsége a modern technológiák értékével. A Lexus UX látványos hűtőmaszkjával sportos, friss, és valóban merész megközelítést hoz a crossoverek világába. Belső tere hasonló izgalmakkal teli. Formatervezése a japán “engawa” építészeti koncepción alapul, amelynél csaknem észrevétlen a külső és belső tér közötti átmenet. Az UX szinte otthont nyújt a tágas, vezetőközpontú luxuskörnyezetben.

 

2018 ux 02

 

LEXUS TELJESÍTMÉNY
A Lexus teljesítménye többet jelent puszta sebességnél. Az UX 250h a legújabb fejlesztésű Lexus Hybrid Drive hajtáslánccal készül. 178 LE-s rendszerteljesítményével egyesíti a hatékony üzemanyag-felhasználást a rendkívül kifinomult, közvetlen vezetési élménnyel. Az UX új 2.0 literes, soros négyhengeres benzinmotorja kategóriájának egyik leghatékonyabb erőforrása. Télen, a hideg napokon ez a rendszer gyorsabban bemelegíti az utasteret. A benzinmotor villámgyors felmelegedését kipufogógáz-visszavezetés is segíti, ami egyúttal alacsonyabb károsanyag-kibocsátást is jelent. A nagy hatékonyságú szilárdrészecske-szűrőnek köszönhetően az erőforrás megfelel a szigorú Euro 6d PN előírásainak is. Az UX hibrid új generációs hajtásláncát a benzinmotor mellett két, generátorként is működő elektromotor alkotja. Szerkezete kompaktabb, működése pedig hatékonyabb, mint a Lexus korábbi hibrid rendszeréé.

 

2018 ux fsport 06

 

MANŐVER ÉS PRAKTIKUSSÁG
A Lexus UX utasai könnyedén deríthetik fel a várost. Az alacsony tömegközéppont és az erős padlólemez a kategóriában kiemelkedően precíz vezethetőséget kínál. A sárvédőívekbe és a hátsó lámpákba integrált aerodinamikai megoldások nagy sebességnél és oldalszélben is növelik a stabilitást. A legfrissebb fejlesztésű Lexus adaptív futómű (AVS) rendszer csökkenti a karosszéria nem kívánt dőléseit és magasabb szintű menetkomfortot biztosít még a rossz minőségű útfelületeken is. A sima és stabil futáshoz a 2640 mm-es tengelytáv is hozzájárul. A 4495 mm hosszú karosszéria, valamint a szegmens legjobb, két szegély között mért 10,4 m-es fordulóköre sokat segít a Lexus UX könnyed manőverezésében, és kényelmes parkolásában.
A be- és kiszállást több funkció is könnyíti, többek között a csípőponthoz viszonyítva optimális magasságában lévő ülések, a küszöbidomok metszett profiljai és az ülőlapok kialakítása. A rendelkezésre álló, kéz nélkül nyitható-zárható csomagtérajtó kényelmesebbé teszi a poggyászok bepakolását. A Lexus UX panoráma-monitora négy videókamerából érkező képet dolgoz fel, és egyedülállóan 360 fokos felülnézeti képet nyújt az autóról és környezetéről a 10,3 colos képernyőjén. Emellé a Lexus Safety System+ minden részletre kiterjedő, balesetmegelőző biztonsági csomagja, gyalogos- és kerékpárosészlelő funkciót is kínál.

 

PRÉMIUM HIBRID GARANCIA
A Lexus egyedülálló Prémium Hibrid Garanciája 10 évre vagy 200.000 km-es futásteljesítményre vonatkozik. Magában foglalja a jármű hibrid rendszerének nagyfeszültségű hibrid akkumulátorát, és annak vezérlő egységét, a rendszer központi elektronikus vezérlő egységét, a hibrid hajtóművét, amely tartalmazza az elektromos motort és a generátort, valamint a jármű inverter és konvertert. A gyártói garancia is az ügyfelek visszajelzésén alapuló magabiztosságról árulkodik. Nem véletlenül vált a Lexus világelsővé. Megbízhatóságát legutóbb a brit ’What car?’ igazolta, amikor a 31 márka 159 modelljére, illetve tíz járműkategóriára kiterjedő, 2018-as megbízhatósági felmérésén közvetlenül a Toyota anyamárka előtt ismét a Lexus bizonyult a legjobbnak. A legmegbízhatóbb autó mellé már csak a márkaszervizt kell kiválasztani.

 

Forrás és fotó: Toyota Koto